Tunisia: IVD a ajuns la un acord cu guvernul privind continuarea lucrărilor timp de câteva luni

Publicat:

Instanţa din Tunisia însărcinată să le facă dreptate victimelor dictaturii a anunţat vineri că a ajuns la un acord cu guvernul privind continuarea lucrărilor sale timp de câteva luni, relatează AFP, potrivit agerpres.

Creată în 2014 după căderea dictatorului Zine el Abidine Ben Ali, Instanţa Adevăr şi Demnitate (IVD) are drept misiune “dezvăluirea adevărului privind încălcările drepturilor omului comise între 1 iulie 1955 şi 31 decembrie 2013”.


Citește și : SUA au avut „discuţii productive” despre desfăşurarea summitului cu Kim Jong Un, afirmă Trump

Ea trebuie să culeagă şi să difuzeze mărturii, să-i reclame pe responsabilii pentru violuri, crime, tortură sau fapte de corupţie în faţa unor tribunale specializate şi să propună măsuri pentru ca astfel de crime să nu mai aibă loc.

IVD s-a confruntat cu reticenţe politice după revenirea la putere a unor responsabili din vechiul regim, dar şi cu diferende interne şi o lipsă de cooperare din partea organelor statului.

De la începutul activităţilor sale, această instanţă a primit peste 62.000 de dosare şi a audiat circa 50.000 de persoane, dar abia în martie a trimis primele dosare în justiţie.

Ea a decis să-şi prelungească până la sfârşitul lui decembrie propriul mandat, care urma să se încheie la 31 mai, dar această decizie a fost respinsă printr-un vot contestat al Parlamentului.

În cele din urmă s-a ajuns la un acord cu guvernul care îi permite IVD să continue să lucreze după 31 mai, a anunţat preşedinta acestui organism, Sihem Ben Sedrine.

Citește și : Irlanda a votat în favoarea liberalizării avorturilor (exit-poll)

Acordul nu precizează o dată, dar IVD estimează că are nevoie de “mai multe luni”.

“Este un gest de revenire la calm care arată că guvernul este angajat să încheie cu succes acest proces. Dar îi cere IVD să accelereze puţin. Vom face acest lucru. Nu avem niciun interes să jucăm în prelungiri”, a declarat Sihem Ben Sedrine pentru AFP.

La rândul său, guvernul a indicat că consideră lucrările IVD încheiate legal la 31 mai, dar că va lăsa instanţei timpul de efectua o “tranziţie”, pentru ca “călăii să fie traduşi în justiţie, victimele despăgubite şi rapoartele înaintate autorităţilor”.

“Guvernul are grija de a duce la sfârşit acest proces”, a dat asigurări ministrul care răspunde de relaţiile cu instanţele independente, Mehdi Ben Gharbia.

Din luna martie, IVD a trimis cel puţin 32 de dosare privind “încălcări grave” ale drepturilor omului la tribunalele specializate.

Primul proces instrumentat de IVD va începe marţi la tribunalul specializat din Gabes. El îl are în centrul său pe Kamel Matmati, un islamist care a murit sub tortură în octombrie 1991, în timpul dictaturii lui Zine el Abidine Ben Ali.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Ce înseamnă NATO pentru lume

Ce înseamnă NATO pentru lume După 75 de ani, Alianța rămâne indispensabilă Comentariu de JENS STOLTENBERG, Secretar General al NATO pentru FOREIGN AFFAIRS Săptămâna viitoare, liderii celor...

Netanyahu în luptă cu armata israeliană (editorial)

Netanyahu în luptă cu armata israeliană Sara Netanyahu a acuzat săptămâna trecută la o întâlnire privată cu familiile ostaticilor că șefii armatei israeliene (IDF) încearcă...

CNN: Războaie pentru energie se vor desfășura sub apă. Rusia se pregătește

CNN: Războaie pentru energie se vor desfășura sub apă. Rusia se pregătește Cererea de energie electrică este în creștere, iar tot mai multe țări încearcă...

Vulgarizarea patriotismului, rețeta Simion-Șoșoacă

Vulgarizarea patriotismului, rețeta Simion-Șoșoacă Prima și cea mai importantă lecție a alegerilor locale și europarlamentare este confiscarea patriotismului de către partidele extremiste AUR și SOS,...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.