X

Turcan: Ia este un element care a demonstrat că are puterea să unească românii cu aceeaşi dorinţă

Turcan: Ia este un element care a demonstrat că are puterea să unească românii cu aceeaşi dorinţă

Simbol al tradiţiei româneşti, ia este un element care ne-a demonstrat că are puterea să unească români cu aceeaşi dorinţă – protejarea şi recunoaşterea patrimoniului cultural, a afirmat luni ministrul Culturii, Raluca Turcan.

“În urmă cu puţin timp, români de pretutindeni s-au alăturat campaniei “give credit”, care viza valoarea inestimabilă şi recunoaşterea la nivel internaţional a iei româneşti. Astăzi, de Ziua Universală a Iei, sub tema “Un nou început – Give Credit”, mă bucur că reuşim să ne protejăm patrimoniul cultural şi să transmitem lumii mesajul iubirii şi al respectului faţă de portul popular românesc şi artizani”, a scris Raluca Turcan pe Facebook, potrivit stiripesurse.

Citește și : CA obține câștig de cauză față de Cinema 1 privind insuficiența de programe locale

Potrivit sursei citate, după folosirea de către compania Louis Vuitton a modelului iei specifice zonei Sibiului ca sursă inspiraţională pentru unele piese din colecţia “LV By The Pool” 2024, Ministerul Culturii a deschis un dialog cu reprezentanţii grupului Louis Vuitton Moet Hennessy care vizează o serie de evenimente şi expoziţii în care ia şi artizanii/meşteşugarii din România să fie puşi în valoare la nivel mondial.

“Felicit Asociaţia “La blouse roumaine – IA”, care sprijină eforturile comunităţii de a promova şi proteja ia şi valorile culturale româneşti şi universale şi le mulţumesc celor care iau parte la acest exemplu de mândrie naţională”, a mai susţinut ministrul.

Citește și : Reţeaua de socializare X autorizează de acum în mod oficial conţinuturile pornografice

Ministrul Culturii, Raluca Turcan, declara pe 3 iunie, pentru AGERPRES, că intenţionează să se implice într-un dialog cu reprezentanţi ai companiei Louis Vuitton pentru recunoaşterea valorii patrimoniale şi culturale a pieselor tradiţionale româneşti.

Precizarea venea în contextul sesizării de către comunitatea online La Blouse roumaine privind folosirea de către casa de modă Louis Vuitton a unei cămăşi inspirate de cea tradiţională din Mărginimea Sibiului.

Tags: IATurcan
Externe