Țurcanu, despre cât costă participarea la Eurovision: ‘Doar câteva zeci de mii de euro’

Publicat:

Țurcanu, despre cât costă participarea la Eurovision: ‘Doar câteva zeci de mii de euro’

Doar finala națională a concursului muzical Eurovision, în cadrul căreia a fost selectată Natalia Barbu, cu piesa „In the middle” pentru a reprezenta Republica Moldova în luna mai, la Malmo, a costat aproximativ 1 milion de lei. Suma a fost făcută publică de către directorul general Teleradio Moldova, Vlad Țurcanu, în cadrul ședinței de astăzi a Parlamentului.

„Concursul Eurovision este administrat de Teleradio Moldova, dar e un concurs național. Reprezentantul care pleacă la finala europeană nu e al TRM, ci al RM. Misiunea e să facem concursul, să-l identificăm pe cel ma bun, pe care să-l trimitem la finala europeană. Acestea sunt niște costuri și aproximativ 30-40% din bugetul nostru pentru deplasări se cheltuie pentru Eurovision. Artistul care ne reprezintă pleacă cu câteva săptămâni înainte de finala europeană, împreună cu dansatorii și cântăreții de back vocal, iar costurile la hoteluri sunt mult mai mari decât de obicei. UE pentru Radio și Televiziune alege anumite hoteluri și costurile sunt ridicate, potrivit unimedia.info.


Citește și : Andrei Galațchi, ‘omul lui Șor’ a fost eliberat din arest preventiv

Doar finala națională, când am selectat prin juriu și votting respectiva cântăreață, ne-a costat aproximativ 1 milion de lei, mare parte însemnând echipamentul audio și luminile, care sunt foarte costisitoare, câteva zeci de mii de euro. Nu ne permitem să cumpărăm un asemenea echipament, e preferabil să-l închiriem decât să-l avem în curtea noastră, pentru că ne costă foarte mult și îl folosim rareori”, a explicat Vlad Țurcanu.

„Însă vă pot spune că ne numărăm printre țările care cheltuie cel mai puțin Eurovision, pentru că nu plătim, deocamdată, cheltuielile artistului, iar majoritatea țărilor o fac. Insistăm să schimbăm acest punct din regulament.

Azerbaijan atunci când a câștigat Eurovision a cheltuit pentru artista sa 8 milioane de euro, iar noi cheltuim câteva zeci de mii de euro pentru artistul nostru.

Citește și : Adjunctul lui Şoigu, unul dintre cei mai bogaţi oameni din Rusia, riscă 15 ani de închisoare pentru că a luat mită

Ar trebuie să ajungem la o înțelegere cu structurile guvernamentale relevante, cum ar fi Ministerul Culturii și cu Guvernul în general, ca să înțelegem ce buget stabilim, pentru că avantajele de imagine, atunci când ne reușește prestația, sunt foarte mari pentru RM și asta s-a văzut în timp, cu ocazia unor evoluții fulminante ale unor artiști de ai noștri. Merită investiția în artiști, pentru că sunt puține lucruri cu care putem ieși în lume, iar muzica este unul dintre acestea”, a mai adăugat directorul general Teleradio Moldova.

Natalia Barbu cu piesa „In the middle” a câștigat Finala Naționala Eurovision Song Contest 2024 și va reprezenta Republica Moldova la Concursul Internațional ce se va desfășura în luna mai la Malmo.

Natalia Barbu a acumulat 60 de puncte din parte juriului. Reprezentanta Republicii Moldova va urca pe scena de la Malmo în prima semifinală din 7 mai.

Finala națională s-a lăsat cu scandal. Valeria Pașa a anunțat că va contesta rezultatele, după câștigul Nataliei Barbu prin decizia juriului, în timp ce punctajul de la spectatori a fost la egalitate. „Nu încercăm să învinovățim echipa Nataliei Barbu, însă noi ne dorim transparență”, a declarat artista.

11 interpreți au luptat pentru un bilet la Malmö, Suedia, unde urmează să aibă loc Eurovision Song Contest 2024 (ESC). Finaliștii etapei naționale Eurovision 2024 au fost selectați sâmbătă, 13 ianuarie, în urma audițiilor live, transmite postul public de televiziune.

Eurovision Song Contest 2024 va avea loc la Malmö, Suedia, ca urmare a victoriei de anul trecut a interpretei Loreen, cu piesa „Tattoo”. Semifinalele vor avea loc pe data de 7 și 9 mai, iar țara câștigătoare va fi desemnată în cadrul finalei de pe 11 mai.

Anul trecut, Republica Moldova a fost reprezentată de Pasha Parfeni, care s-a clasat pe locul 18 în marea finală, cu piesa Soarele și Luna. Cel mai bun rezultat al Moldovei la Eurovision a fost în anul 2017, atunci când trupa SunStroke Project a obținut locul 3, cu piesa Hey mamma.

În toamna anului trecut, Pasha Parfenia făcut dezvăluiri șocante din culisele Eurovision: „Într-o săptămână trebuie să găsești 100 de mii de euro. Am dat bani în vânt, vreo 12-13 mii de euro. Am achitat și eu un fum și nici acela nu a fost”

Artistul a venit cu un mesaj, după finala Eurovision. „Mulțumesc pentru toată susținerea voastră! Noi ne-am dăruit la maxim pentru Moldova!”, a menționat Pasha Parfeni.

Pasha Parfeni a transmis și un mesaj Ucrainei, chiar de pe scena de la Liverpool, în finala Eurovision 2023. „Ucraina, mulțumim pentru pace în Moldova”, a strigat artistul, după ce și-a încheiat prestația.

În schimb, actorul Emilian Crețu a venit cu critici dure la adresa Ucrainei, după ce juriul nu a oferit niciun punct Republicii Moldova la Eurovision. „Mi se pare penibil și rușinos”, a spus Crețu.

 

 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Președintele Chinei vizitează Franța, Ungaria și Serbia pe fondul disputei privind tarifele comerciale din UE

Președintele Chinei vizitează Franța, Ungaria și Serbia pe fondul disputei privind tarifele comerciale din UE Președintele Chinei, Xi Jinping, va vizita Europa săptămâna viitoare, pentru...

De Paşti se prevede vreme generoasă, în special fără precipitaţii

De Paşti se prevede vreme generoasă, în special fără precipitaţii Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS) anunță pentru astăzi şi de Paşti vreme generoasă, în special...

VIDEO/ Imagini cu pregătirile de Paște din anul 1941

VIDEO/ Imagini cu pregătirile de Paște din anul 1941 Imagini cu pregătirile de Paște din anul 1941 au fost postate de Cineclic pe pagina de Facebook,...

Avertisment ONU: Operațiunea Rafah ar putea fi un ‘măcel’

Avertisment ONU: Operațiunea Rafah ar putea fi un 'măcel' Operațiunea Rafah ar putea fi un „măcel”, susține un oficial ONU. În oraș se adăpostesc sute...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.