Turcia : 42 de persoane au fost arestate pentru „răspândirea unei propagande teroriste” în reţelele de socializare

Publicat:

Poliţia din Turcia a arestat 42 de persoane, inclusiv un politician pro-kurd, în timpul nopţii de luni spre marţi, pentru „răspândirea unei propagande teroriste” în reţelele de socializare în legătură cu operaţiunea militară turcă împotriva miliţiei kurde din Siria, scrie Reuters.

Potrivit agenţiei de presă naţionale Anadolu, raidurile poliţiei s-au concentrat pe provincia Izmir. Aceste raiduri au dus la creşterea numărului de astfel de arestări la aproximativ 70, de la declanşarea operaţiunii „Olive Branch” în acest weekend, conform news.ro .


Pătrunderea forţelor turce în regiunea Afrin din Siria are ca ţintă militanţii kurzi din Unitatea de protecţie a poporului (YPG), susţinuţi de SUA. Aceştia sunt văzuţi de oficialii de la Ankara drept un grup terorist şi o ramură a Partidul muncitorilor din Kurdistan (PKK), un grup care duce o sângeroasă gherilă pe teritoriul turc din 1984.

Citește și : Incident armat într-un liceu din Kentucky. Un mort și cel puţin cinci elevi răniți

Trupe contrateroriste au lansat raiduri simultane în mai multe părţi ale regiunii Izmir şi în provinciile din apropiere, Denizli şi Manisa, potrivit Anadolu.

Între cei reţinuţi s-a numărat liderul Partidului Democratic al Poporului (HDP) pro-kurd, cel de-al doilea cel mai mare partid de opoziţie din parlament, acuzat, de asemenea, de Ankara, că reprezintă o ramură a PKK. Acesta respinge acuzaţia.

Între cei arestaţi se numără şase suspecţi acuzaţi de răspândirea propagandei pe străzi, care au ajuns să „hărţuiască oameni”, potrivit agenţiei Anadolu, aceştia plănuind să organizeze un protest într-un parc.

Poliţia a făcut arestări similare pentru mesaje publicate în social media în mai multe părţi ale ţării, reţinând 14 suspecţi în provinciile Van, Igdir şi Mus şi alţi 5 în provincia mediteraneană Mersin.

Ankara a impus măsuri represive de la lovitura de stat eşuată din 2016, despre care criticii spun că ţintesc în mod nedrept politicienii pro-kurzi. Legiuitori din HDP se află în închisoare pentru acuzaţii de terorism pe care le resping.

Peste 50.000 de persoane au fost închise şi aşteaptă să fie judecată de la tentativa de puci, iar 150.000 au fost concediaţi sau suspendaţi de la locurile lor de muncă. Guvernul a transmis că aceste demersuri au fost necesare, având în vedere ameninţările la securitate cu care se confruntă Turcia.

Luni, autorităţile din Ankara au interzis toate adunările, protestele şi concertele din capitală, pe întreaga durată a operaţiunii din Afrin.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Schimbările climatice prelungesc durata zilelor, potrivit unui studiu

Schimbările climatice prelungesc durata zilelor, potrivit unui studiu Schimbările climatice, care provoacă topirea gheţarilor de la poli, încetinesc foarte uşor rotaţia Terrei, ceea ce creşte...

Ce-i de făcut, America? (editorial)

Ce-i de făcut, America? Cu toții am fost afectați de politica toxică - indiferent de ce convingeri avem. Din fericire presa ne spune că Donald Trump...

VIDEO/ Cum arată Parisul cu două săptămâni înainte de Jocurile Olimpice de vară. Măsuri excepționale pentru a preveni un eventual atac

VIDEO/ Cum arată Parisul cu două săptămâni înainte de Jocurile Olimpice de vară. Măsuri excepționale pentru a preveni un eventual atac Peste două săptămâni, Parisul...

Scrutinele din această toamnă ne vor costa peste 300 de milioane de lei, spune președinta Comisiei Electorale Centrale

Scrutinele din această toamnă ne vor costa peste 300 de milioane de lei, spune președinta Comisiei Electorale Centrale Republica Moldova va cheltui circa 306 milioane...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.