Turcia a început neutralizarea a peste 80.000 de mine antipersonal la frontiera cu Iranul

Publicat:

Turcia a început neutralizarea a peste 80.000 de mine antipersonal la frontiera cu Iranul, unul din cele mai ample proiecte de deminare din lume, a anunţat miercuri Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) în Turcia, transmite AFP, potrivit agerpres.  

Proiectul prevede eliminarea-distrugerea minelor antipersonal plasate ‘la frontiera estică a Turciei între 1953 şi 1996 pentru evitarea trecerilor clandestine şi a contrabandei, precum şi pentru a-i asigura securitatea’, a declarat pentru France Presse directorul de comunicare al PNUD în Turcia, Faik Uyanik.


Citește și :  Cehia cumpără din Franţa TUNURI de artilerie în valoare de sute milioane de euro

În anii 1990, armata turcă a recurs pe scară largă la mine antipersonal în cadrul luptei sale contra rebelilor din Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK, scos în afara legii).

Pentru a treia fază a proiectului de deminare, iniţiat în 2016, Uniunea Europeană a deblocat 18,6 milioane de euro.

‘Un teritoriu de 4,7 milioane de m2 va fi astfel securizat pentru populaţia civilă şi forţele însărcinate cu controlul frontierei’, a precizat Uyanik.

Turcia a semnat în 2004 Tratatul de la Ottawa de interzicere a minelor antipersonal, acceptând să le elimine progresiv şi să instituie un alt sistem de supraveghere a frontierelor.

‘Minele terestre sunt unanim condamnate drept instrumentul cel mai inuman de control al frontierelor’, a indicat reprezentanta PNUD în Turcia, Louisa Vinton, într-un comunicat.

‘Suntem mândri că PNUD în Turcia gestionează cel mai mare proiect de deminare în desfăşurare în lume sub auspiciile ONU. Acest program de anvergură demonstrează angajamentul ferm al Turciei în favoarea unei gestionări umanitare a frontierelor, conformă normelor UE’, a adăugat ea.

Citește și : Rusia înregistrează un record de decese zilnice asociate covid

În total, 175 de genişti însoţiţi de 16 câini detectori de mine acţionează în patru provincii ale Turciei în cadrul acestor operaţiuni.

O parte a terenurilor curăţate ar urma să fie destinate agriculturii şi creşterii animalelor, principalele activităţi ale populaţiei locale.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

China ar putea prelua controlul Taiwanului fără război

China ar putea prelua controlul Taiwanului fără război Experți militari și analiști strategici au emis un avertisment conform căruia China ar putea să preia controlul...

Marxismul e un gulag al minții

Marxismul e un gulag al minții Stânga manipulează politica prin răsturnarea înțelesului unor termeni precum „democrație” și „echitate”. Pe vremea în care încă mai existau două...

Gorilele comuno-socialiste împotriva Victoriei

Gorilele comuno-socialiste împotriva Victoriei „Însă Natalia Morari mai are un as în mânecă, pe lângă cele menționate deja. Ea cunoaște tradițiile moldovenești, știind exact pentru...

Balcanii, dincolo de ce se vede la suprafaţă

Balcanii, dincolo de ce se vede la suprafaţă Balcanii! De obicei începem cu o maximă despre care credem că a fost spusă de Winston Churchill:...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.