Turcia adaugă gruparea Tahrir al-Sham pe lista neagră a terorismului

Publicat:

Turcia a desemnat gruparea insurgentă Tahrir al-Sham drept organizaţie teroristă, potrivit unei decizii prezidenţiale publicate vineri, în timp ce Damascul se pregăteşte pentru un asalt militar în nord-vestul Siriei, într-o zonă unde gruparea are influenţă, relatează Reuters, potrivit agerpres.

Anunţul apărut în Monitorul Oficial corespunde unei decizii luate de ONU în iunie de a adăuga Tahrir al-Sham pe lista cu persoane şi organizaţii ale căror active urmează să fie îngheţate din cauza legăturilor cu grupările militante al-Qaida şi Statul Islamic.


Citește și: Merkel îl susține pe Manfred Weber la șefia Comisiei Europene

Anunţul survine înaintea unui posibil atac al armatei siriene, susţinută de Rusia, în regiunea siriană nord-vestică Idlib, unde se află aproape trei milioane de persoane la frontiera cu Turcia.

Tahrir al-Sham, care include grupul Frontul Nusra, legat de al-Qaida, este cea mai puternică alianţă jihadistă în Idlib, ultima enclavă majoră deţinută de rebeli şi unde preşedintele sirian Bashar al-Assad nu deţine controlul.

Rusia a declarat vineri că guvernul sirian are tot dreptul pentru a-i alunga pe terorişti din Idlib, adăugând că au loc discuţii pentru a crea coridoare umanitare în zonă.

Ministrul turc de externe, Mevlut Cavusoglu, a declarat săptămâna trecută că va fi dezastruos să se caute o soluţie militară în Idlib, deşi se află militanţi acolo.

Citește și: Jihadiștii ‘de valoare’ se vor bucura de facilitățile oferite de americani la Guantanamo

Ankara, ce are o prezenţă militară redusă la Idlib, a avertizat că un atac ar putea declanşa un nou val de refugiaţi.

“Este important pentru noi toţi să neutralizăm aceste grupuri radicale”, a spus ministrul turc. ”Dar trebuie să distingem civilii de grupurile teroriste”, a adăugat el.

Emisarul special al ONU pentru Siria, Staffan de Mistura a declarat joi că există o mare concentrare de luptători străini în Idlib, între care 10.000 care ar aparţine Fontului Nusra şi al-Qaida.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Schimbările climatice prelungesc durata zilelor, potrivit unui studiu

Schimbările climatice prelungesc durata zilelor, potrivit unui studiu Schimbările climatice, care provoacă topirea gheţarilor de la poli, încetinesc foarte uşor rotaţia Terrei, ceea ce creşte...

Ce-i de făcut, America? (editorial)

Ce-i de făcut, America? Cu toții am fost afectați de politica toxică - indiferent de ce convingeri avem. Din fericire presa ne spune că Donald Trump...

VIDEO/ Cum arată Parisul cu două săptămâni înainte de Jocurile Olimpice de vară. Măsuri excepționale pentru a preveni un eventual atac

VIDEO/ Cum arată Parisul cu două săptămâni înainte de Jocurile Olimpice de vară. Măsuri excepționale pentru a preveni un eventual atac Peste două săptămâni, Parisul...

Scrutinele din această toamnă ne vor costa peste 300 de milioane de lei, spune președinta Comisiei Electorale Centrale

Scrutinele din această toamnă ne vor costa peste 300 de milioane de lei, spune președinta Comisiei Electorale Centrale Republica Moldova va cheltui circa 306 milioane...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.