Turcia anunţă noi prospecţiuni de gaze în estul Mării Mediterane

Publicat:

Turcia a anunţat miercuri o nouă misiune de prospectare a resurselor de gaze în estul Mării Mediterane, informează AFP, potrivit agerpres.

“Începutul activităţilor noii noastre nave de sondare în Mediterana este preconizat luna viitoare”, a declarat vicepreşedintele turc Fuat Oktay într-un discurs în republica turcă autoproclamată în nordul Ciprului. “Ne apărăm cu hotărâre drepturile în estul Mediteranei”, a adăugat el.


Citeşte şi: Primul pas al Senatului american spre aderarea Finlandei şi Suediei la NATO – Black News

AFP observă că operaţiunea riscă să provoace noi tensiuni cu Grecia şi Ciprul. Agenţia reaminteşte că în 2020 desfăşurarea unor nave seismice escortate de marina militară turcă a creat un climat de încordare între Ankara şi Atena.

Turcia contestă frontierele maritime stabilite cu Grecia şi Ciprul după căderea Imperiului Otoman. Diferendul s-a accentuat din nou, recent, după o relaxare temporară în urma începerii unui dialog turco-grec.

Grecia şi Turcia, aliate în cadrul NATO, se acuză reciproc de încălcarea spaţiilor aeriene naţionale. În acest context, partea greacă a încercat să blocheze vânzarea unor noi avioane de luptă americane către forţele aeriene turce.

Ankara se opune prospecţiunilor gaziere ale Ciprului, susţinând că guvernul de la Nicosia nu are dreptul de a efectua astfel de operaţiuni fără acordul ciprioţilor turci.

Citeşte şi: Rusia se pregăteşte să anexeze teritoriile ucrainene aflate sub controlul său – Black News

În 1974, după o lovitură de stat a naţionaliştilor ciprioţi greci, care au încercat unirea cu Grecia, armata turcă a invadat Ciprul. Republica turcă din nordul insulei, autoproclamată în 1983, este recunoscută doar de Ankara, iar sudul cu populaţie grecească face parte din Uniunea Europeană.

Oktay a afirmat miercuri: “Aceia care au vise imposibile în Marea Egee şi în Mediterana trebuie să-şi dea seama de realităţi. Resursele de hidrocarburi nu sunt jucăria ciprioţilor greci”.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Lungul drum al partidului familiei Le Pen spre puterea din Franța: De la ‘diavolul republicii’ Jean-Marie la ‘de-demonizarea’ operată de Marine

Lungul drum al partidului familiei Le Pen spre puterea din Franța: De la 'diavolul republicii' Jean-Marie la 'de-demonizarea' operată de Marine Pe cale să devină...

Călătoriile cu avionul se scumpesc din nou în această vară, în România: Biletele vor costa chiar și cu 75 de euro mai mult

Călătoriile cu avionul se scumpesc din nou în această vară, în România: Biletele vor costa chiar și cu 75 de euro mai mult Călătoria cu...

Ucraina nu poate să oprească avansarea trupelor ruse. Zelenski dă vina pe Occident

Ucraina nu poate să oprească avansarea trupelor ruse. Zelenski dă vina pe Occident În ciuda înțelegerilor de securitate și ale pachetelor de ajutor militar promise...

Ucraina are nevoie de mai mult ajutor pentru a câștiga războiul, nu doar de cuvinte de sprijin din partea Occidentului (Washington Post)

Ucraina are nevoie de mai mult ajutor pentru a câștiga războiul, nu doar de cuvinte de sprijin din partea Occidentului (Washington Post) Săptămâna viitoare, la...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.