Turcia cere SUA să cumpere 40 de avioane F-16

Publicat:

 Turcia a făcut o solicitare către SUA pentru a cumpăra 40 de avioane de luptă F-16 produse de Lockheed Martin și aproape 80 de kituri de modernizare pentru avioanele sale de război existente, în condițiile în care caută să își modernizeze Forțele Aeriene după ce achiziția de avioane F-35 a eșuat, potrivit mediafax.

Surse familiare cu acest subiect au declarat pentru Reuters că afacerea, în valoare de miliarde de euro, este încă în curs de derulare prin procesul Foreign Military Sales, care este supus aprobării Departamentului de Stat al SUA, precum și a Congresului SUA.


Citește și : Centrul Carter ar putea trimite o misiune electorală în Venezuela

“Ca o chestiune de politică, Departamentul nu confirmă sau comentează vânzările sau transferurile de apărare propuse până când acestea nu au fost notificate oficial Congresului”, a declarat un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat. Ambasada Turciei la Washington a refuzat să comenteze.

Ankara a comandat peste 100 de avioane F-35, fabricate tot de Lockheed Martin Corp (LMT.N), dar a fost scoasă din program în 2019 după ce a achiziționat sisteme rusești de apărare antirachetă S-400.

Parteneriatul vechi de zeci de ani dintre Turcia și SUA a fost pus la încercare în ultimii cinci ani din cauza dezacordurilor legate de Siria, legăturile mai strânse ale Ankarei cu Moscova, ambițiile sale navale în estul Mediteranei, acuzațiile americane împotriva unei bănci turcești de stat și erodarea drepturilor și libertăților în Turcia.

Cererea pentru avioanele de luptă va avea probabil dificultăți în Congresul SUA, unde sentimentul față de Turcia s-a deteriorat profund în ultimii ani, în primul rând din cauza achiziției de către Ankara a avioanelor S-400 și a istoricului său problematic în materie de drepturi ale omului.

Citește și : Jurnaliştii Maria Ressa şi Dmitri Muratov au câştigat premiul Nobel pentru Pace

Achiziționarea de către Ankara a S-400 a declanșat, de asemenea, sancțiuni americane. În decembrie 2020, Washingtonul a pus pe lista neagră Direcția Industriei de Apărare a Turciei, pe șeful acesteia, Ismail Demir, și alți trei angajați.

De atunci, SUA au avertizat în mod repetat Turcia să nu mai cumpere armament rusesc. Dar săptămâna trecută, președintele turc Tayyip Erdogan a indicat că Ankara intenționează în continuare să cumpere un al doilea lot de S-400 din Rusia, o mișcare care ar putea adânci ruptura cu Washingtonul.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Mai mult de jumătate dintre statele UE cer un nou sistem care să faciliteze returnarea migranţilor

Mai mult de jumătate dintre statele UE cer un nou sistem care să faciliteze returnarea migranţilor Un număr de 17 state europene au cerut Comisiei...

O moldoveancă de 18 ani, ucisă cu bestialitate de un vecin, la Băcău: Crima a avut loc sub ochii fraților mai mici

O moldoveancă de 18 ani, ucisă cu bestialitate de un vecin, la Băcău: Crima a avut loc sub ochii fraților mai mici O moldoveancă de...

/FOTO/ Un nou record mondial! Cât cântărește cel mai mare pepene verde, cultivat vreodată de un bărbat din SUA

/FOTO/ Un nou record mondial! Cât cântărește cel mai mare pepene verde, cultivat vreodată de un bărbat din SUA A fost înregistrat un nou record...

Mai mulți fani ai lui Ajax, arestați în timpul meciului cu Slavia Praga; Motivul pentru care au fost reținuți

Mai mulți fani ai lui Ajax, arestați în timpul meciului cu Slavia Praga; Motivul pentru care au fost reținuți Ajax Amstedam a remizat în deplasare...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.