Turcia discută la ONU o posibilă anchetă internaţională în cazul Khashoggi

Publicat:

Turcia discută cu Organizaţia Naţiunilor Unite pentru o posibilă anchetă internaţională privind asasinarea la Istanbul a jurnalistului saudit Jamal Khashoggi, a declarat marţi ministrul de externe turc Mevlüt Cavusoglu, relatează AFP.

‘În acest sens, am discutat cu secretarul general al ONU şi cu omologii noştri şi vom continua discuţiile’, a afirmat şeful diplomaţiei turce.


‘În marja G20 (la începutul lunii decembrie), cu numeroşi omologi, inclusiv canadian, ne-am exprimat dorinţa de a face o solicitare comună’, a adăugat el în cadrul unei conferinţe de presă la Ankara.

Jamal Khashoggi, un colaborator al puterii de la Riad, a fost ucis pe 2 octombrie de către agenţi saudiţi în consulatul ţării sale din Istanbul.

Turcia a declarat iniţial că nu doreşte o anchetă internaţională, preferând cooperarea directă cu autorităţile saudite. Ankara a criticat însă în mod repetat lipsa de cooperare a Riadului, care susţine că uciderea a fost comisă fără acordul său.

Autorităţile saudite au respins o cerere de extrădare în Turcia a unor suspecţi, între care doi apropiaţi ai prinţului moştenitor Mohammed bin Salman, acuzaţi de Ankara că se numără printre cei care au planificat crima. Cei doi suspecţi, Ahmed al-Assiri şi Saud al-Qahtani, au fost demişi din funcţie pe 20 octombrie după asasinarea colaboratorului Washington Post.

‘Aceşti oficiali trebuie judecaţi conform legii turceşti’, a insistat marţi Cavusoglu.

‘De ce nu vreţi ca aceste persoane să fie judecate în Turcia? Vă e teamă că va fi dezvăluită identitatea celor care au dat ordinul pentru această crimă?’, a întrebat şeful diplomaţiei turce.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

În urma dictatorului

În urma dictatorului Ce se petrece după prăbușirea inevitabilă a unui regim personal. Filmul „Moartea lui Stalin” (2017) începe cu dictatorul prăbușit în stare de inconștiență...

Din Rusia pentru Houthi, cu dragoste (editorial)

Din Rusia pentru Houthi, cu dragoste Sub veghea lui Biden, amenințarea la adresa transporturilor maritime globale a luat amploare. Președintele Biden și-a dedicat discursul de adio...

The New York Times: Cum s-a transformat mințitul în dezinformare

Cum s-a transformat mințitul în dezinformare După momentul în care Donald Trump a contestat validitatea certificatului de naștere al lui Barack Obama, Trump a continuat...

Cum s-a degradat libertatea sub veghea lui Biden (editorial)

Cum s-a degradat libertatea sub veghea lui Biden Succesorul lui va moșteni o lume incomparabil mai primejdioasă Președintele Biden a luat ieri cuvântul la ONU, fiind...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.