Turcia extrădează un jihadist francez

Publicat:

Un cetăţean francez plecat să se alăture jihadiştilor în Siria în 2012 şi condamnat în contumacie în Franţa la 15 ani de detenţie în 2017 a fost extrădat luni din Turcia şi plasat în arest la sosirea sa la Paris, informează AFP, citând o sursă judiciară franceză, potrivit agerpres.

Othman Garrido, în vârstă de 26 de ani, originar din Montpellier, a fost capturat în luna iulie de forţele de securitate turce în timp ce se afla în regiunea Kilis, în apropierea frontierei cu Siria, a transmis agenţia Anadolu.


Citeşte şi: Un student evreu a fost atacat cu lopata în faţa unei sinagogi din Germania

El a fost expulzat în cadrul unui acord de cooperare de poliţie (‘protocolul Cazeneuve’) între Paris şi Ankara vizând interceptarea jihadiştilor francezi.

Potrivit sursei judiciare, recent a fost deschisă o nouă anchetă împotriva lui Othman Garrido, vizat de altfel din 2016 de un mandat de arestare pentru fapte comise ulterior condamnării sale.

În 2017, un tribunal pentru minori din Franţa l-a condamnat în contumacie la 15 de detenţie pentru că s-a alăturat grupării jihadiste Stat Islamic în Siria, a participat acolo la antrenamente şi lupte şi i-a îndemnat pe musulmanii din Franţa să comită acţiuni violente.

Alţi patru membri ai familiei sale – părinţii şi doi dintre fraţi, plecaţi şi ei în Siria – au fost condamnaţi în acest proces la pedepse de 10 şi 15 de detenţie.

Împreună cu unul din fraţii săi, Othman Garrido, pe atunci în vârstă de 18 ani, a părăsit Franţa la sfârşitul lui 2012 pentru a se alătura grupării Jabhat al-Nosra (aripa Al-Qaida în Siria), iar apoi în foarte scurt timp Statului Islamic.

Citeşte şi: Trump a ieşit din spital pentru a-şi saluta susţinătorii

Părinţii săi, un francez convertit şi o femeie de origine marocană, li s-au alăturat în cursul lui 2013 împreună cu ceilalţi trei copii, minori la acea vreme.

Othman Garrido s-a remarcat mai ales printr-un video de şapte minute în 2014, intitulat ‘What are you waiting for?’ (Ce aşteptaţi?) şi difuzat de aripa mediatică a SI, în care îi chema pe musulmanii din Franţa să se alăture grupării jihadiste sau să treacă la acţiune pe teritoriul francez.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Explozie puternică într-un club din Paris, provocată de o trotinetă electrică; Trei persoane au fost rănite

Explozie puternică într-un club din Paris, provocată de o trotinetă electrică; Trei persoane au fost rănite Trei persoane au fost rănite la Paris după ce...

O faimoasă stațiune din Italia este nevoită să refuze turiști din cauză că nu mai are suficientă apă

O faimoasă stațiune din Italia este nevoită să refuze turiști din cauză că nu mai are suficientă apă Așezat în vârful unui deal de pe...

Care sunt țările din Europa unde poți fi plătit pentru a fi bunic

Care sunt țările din Europa unde poți fi plătit pentru a fi bunic În unele țări europene, a fi bunic a devenit o ocupație plătită....

Tot mai multe sate din Republica Moldova aleg să se înfrățească cu localități din România. Care ar fi scopul

Tot mai multe sate din Republica Moldova aleg să se înfrățească cu localități din România. Care ar fi scopul Tot mai multe sate din Republica...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.