Turcia neagă trocul pentru Gulen cu ancheta din cazul Khashoggi

Publicat:

Turcia dezminte orice acord cu Statele Unite în vederea unei slăbiri a anchetelor cu privire la asasinarea jurnalistului saudit Jamal Khashoggi în schimbul expulzării predicatorului musulman Fethullah Gulen, pe care Ankara îl acuză că se află în spatele tentativei de lovitură de stat, relatează Reuters, potrivit news.ro.

Postul american NBC News a dezvăluit că administraţia Trump examinează modalităţi de expulzare a lui Gulen, cu scopul de a-l convinge pe preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan să slăbească presiunea asupra Arabiei Saudite în legătură cu asasinatul.


Citeşte şi: Prima ninsoare din iarna aceasta a paralizat traficul din New York – FOTO/VIDEO

Casa Albă a respins aceste informaţii ca ”inexacte”.

Problema expulzării lui Gulen, pe care Ankara o reclamă de mult timp, şi cea a asasinării lui Khashoggi, la 2 octombrie, în consulatul saudit de la Istanbul, nu au legătură una cu alta, a declarat un oficial turc.

”Turcia nu s-a oferit vreodată să suspende ancheta cu privire la Khashoggi în schimbul extrădării lui Fethullah Gulen”, a declarat acest oficial. ”Noi nu avem nicio intenţie să ne amestecăm în ancheta Khashoggi în schimbul vreunei favori politice sau juridice”.

Erdogan acuză că ordinul asasinării lui Khashoggi a fost dat de la cel mai înalt nivel al conducerii saudite.

Washingtonul a anunţat joi sancţiuni vizând 17 oficiali saudiţi, însă niciunul dintre ei nu face parte din Guvernul regatului – un important aliat al Statelor Unite în domeniile securităţii şi economic.

Citeşte şi: Coreea de Nord anunţă că a testat o armă de ‘înaltă tehnologie’

Unii comentatori saudiţi au arătat cu degetul informaţiile dezvăluite de NBC ca dovadă a faptului că Turcia încearcă să folosească asasinarea lui Khashoggi pentru a obţine avantaje politice.

”Eu nu m-am îndoit niciodată că Turcia a făcut negoţ cu sângele lui Jamal Khashoggi”, a scris într-un mesaj postat pe Twitter un influent jurnalist saudit, Abdulrahman al-Rashed.

Erdogan cere de mult timp Washingtonului să-l extrădeze pe Gulen, care respinge orice implicare în tentativa de lovitură de stat şi care trăieşte în exil în Statele Unite din 1999.

Oficiali americani au declarat că justiţia are nevoie de probe pentru a-l extrăda pe predicatorul turc.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Schimbările climatice prelungesc durata zilelor, potrivit unui studiu

Schimbările climatice prelungesc durata zilelor, potrivit unui studiu Schimbările climatice, care provoacă topirea gheţarilor de la poli, încetinesc foarte uşor rotaţia Terrei, ceea ce creşte...

Ce-i de făcut, America? (editorial)

Ce-i de făcut, America? Cu toții am fost afectați de politica toxică - indiferent de ce convingeri avem. Din fericire presa ne spune că Donald Trump...

VIDEO/ Cum arată Parisul cu două săptămâni înainte de Jocurile Olimpice de vară. Măsuri excepționale pentru a preveni un eventual atac

VIDEO/ Cum arată Parisul cu două săptămâni înainte de Jocurile Olimpice de vară. Măsuri excepționale pentru a preveni un eventual atac Peste două săptămâni, Parisul...

Scrutinele din această toamnă ne vor costa peste 300 de milioane de lei, spune președinta Comisiei Electorale Centrale

Scrutinele din această toamnă ne vor costa peste 300 de milioane de lei, spune președinta Comisiei Electorale Centrale Republica Moldova va cheltui circa 306 milioane...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.