X

Turcia, plasată sub supraveghere de către GAFI pentru eşecuri în lupta împotriva spălării banilor şi pentru finanţarea terorismului

Turcia a fost plasată sub supraveghere joi de către Grupul Internaţional de Acţiune Financiară (GAFI) pentru eşecuri în lupta împotriva spălării banilor şi pentru finanţarea terorismului, o decizie imediat calificată ”nedreaptă” de către Ankara, relatează AFP, potrivit agerpres.

”Din 2019 (…) Turcia a făcut o serie de progrese” în aceste domenii, a subliniat organizaţia interguvernamentală într-un raport publicat joi.

Citește și : Facebook începe SĂ PLĂTEASCĂ o parte din presa franceză

Cu toate acestea, ”rămân probleme serioase” în ceea ce priveşte situaţia la Ankara, a declarat joi, într-o conferinţă de presă, preşedintele GAFI, Marcus Pleyer, pentru a justifica înscrierea pe ”lista gri” a Turciei.

O plasare pe această listă de către GAFI, care are 39 de membri, poate avea consecinţe în ceea ce priveşte investiţiile străine în ţară printr-o degradare a imaginii sale.

”Plasarea ţării noastre pe lista gri este un rezultat nedrept”, a reacţionat joi seară Ministerul turc de Finanţe, potrivit unui comunicat.

Economia Turciei, care trece printr-o criză gravă pe fondul unei prăbuşiri a monedei naţionale, ar putea fi şi mai afectată de această decizie.

În cadrul conferinţei de presă, Marcus Pleyer a evidenţiat progresele care urmează să fie realizate de ţară în sectorul bancar, comerţul cu pietre preţioase precum şi în sectorul imobiliar.

”Guvernul (turc) se angajează să-şi continue” eforturile, a afirmat de asemenea Marcus Pleyer. ”Îi îndemn să transforme aceste angajamente în acţiuni”, a spus el.

Citește și : Sea-Watch 3 are la bord sute de migranţi şi aşteaptă să fie primită de un port european

Pe lângă Ankara, Iordania şi Mali au fost plasate joi pe această listă a organizaţiei internaţionale.

În schimb, Botswana şi Mauritius au fost retrase, GAFI salutând ”nivelul înalt” al reformelor puse în aplicare de aceste două state în lupta împotriva spălării banilor.

Tags: GAFIMarcus Pleyerturcia
Categorii: Diaspora