X

Turcia: Un sondaj indică necesitatea unui al doilea tur al alegerilor prezidenţiale care au loc la 24 iunie

Preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, nu va obţine victoria din primul tur al alegerilor prezidenţiale şi legislative anticipate care au loc la 24 iunie, iar formaţiunea sa AKP (Partidul Justiţiei şi Dezvoltării) ar urma să-şi piardă majoritatea parlamentară, indică joi rezultatele unui sondaj realizat de institutul Gezici, citat de agenţia Reuters, potrivit agerpres.

Conform acestui sondaj, efectuat în perioada 25-26 mai, Erdogan ar urma să obţină 48,7% din voturi în primul tur, iar principalul candidat al opoziţiei, Muharrem Ince, 25,8%. Cei doi sunt urmaţi de Meral Aksener, fostă titulară a internelor, cu 14,4%. La rândul său, Selahhattin Demirtas, candidatul partidului popular democrat HDP, pro-kurd şi care şi-a dus campania din închisoare, este cotat cu 10,1% din intenţiile de vot. Demirtas, unul din cei mai cunoscuţi politicieni turci, va contribui astfel la creşterea şanselor formaţiunii sale de a trece de pragul de 10% necesar pentru a intra în parlament.

Citește și : Vladimir Putin: Trupele ruse se vor afla în Siria atâta vreme cât Moscova ‘va avea acolo un interes’

Acelaşi sondaj a arătat că alianţa dintre AKP şi formaţiunea naţionalistă MHP va rata la limită o majoritate în legislativul cu 600 de locuri, obţinând 48,7% din voturi. Alianţa rivală, formată din principalul partid de opoziţie, CHP (Partidul republican popular) şi formaţiunile Ivy şi Saadet, ar urma să acumuleze 38,9% din voturi, iar HDP 11,5%.

Întrucât HDP nu are un partener de alianţă, dacă nu va trece de pragul de 10%, locurile sale vor fi repartizate formaţiunii ieşite pe poziţia a doua în circumscripţiile unde HDP a obţinut primul loc. Or, acest lucru ar fi în favoarea AKP, care este puternic în est şi în sud-estul predominant kurd.

Citește și : Regimul preşedintelui al-Assad ‘nu mai este ferit de represalii’, avertizează Netanyahu

Sondajul indică faptul că partidul de guvernământ îşi va pierde majoritatea parlamentară şi că în pofida alianţelor care vor fi create în parlament după alegerile de la 24 iunie niciun partid sau alianţă nu va întruni o majoritate simplă, au conchis autorii studiului.

“Aceste alegeri generale şi prezidenţiale vor fi cele mai dificile din ultimii 20 de ani ai Turciei”, a declarat pentru Reuters Murat Gezici, directorului institutului.

Tags: AKPanticipatelegislativeprezidenţialeRecep Tayyip Erdogansondaj
Categorii: Diaspora