Turcia trebuie să oprească abuzurile comise de rebelii aliaţi în nord-estul Siriei (HRW)

Publicat:

Aliaţii rebeli sirieni ai Turciei au executat sumar civili în timpul ofensivei militare a Ankarei în nord-estul Siriei şi au jefuit proprietăţi aparţinând familiilor kurde strămutate din cauza luptelor, a transmis miercuri Human Rights Watch (HRW) într-un raport, citat de Reuters, scrie agerpres.

Organizaţia a cerut Ankarei să investigheze ceea ce a numit drept abuzuri ale drepturilor omului şi, “în multe cazuri, potenţiale crime de război” comise în teritoriul pe care forţele turce îl controlează în prezent şi de asemenea ca cei responsabili să dea socoteală.


Citește și : Ursula von der Leyen: În materie de apărare, NATO şi UE sunt complementare, nu rivale

Turcia afirmă că intenţionează să instaleze mai mult de un milion de refugiaţi sirieni într-o “zonă sigură” despre care spune că va fi stabilită prin operaţiunea militară, dar Human Rights Watch a precizat că a constatat că regiunea nu prezintă siguranţă.

“Executarea unor persoane, jefuirea proprietăţilor şi blocarea persoanelor strămutate să se întoarcă la casele lor sunt dovezi că ‘zonele sigure’ propuse de Turcia nu vor fi sigure”, a declarat Sarah Leah Whitson, directorul pentru Orientul Mijlociu al grupului, într-un comunicat.

Întrebat despre raportul Human Rights Watch, un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe turc a menţionat informaţii anterioare din presă despre rebeli sirieni formând o comisie pentru a investiga abuzurile, precum şi tribunale militare pentru urmărirea penală.

Luna trecută, Forţele Democratice Siriene conduse de kurzi au acuzat trupele susţinute de Turcia că au ucis un politician kurd, Hevrin Khalaf, şi mai mulţi civili în prima săptămână a ofensivei în nord-estul Siriei. Forţele rebele au negat că sunt responsabile pentru crimă.

Human Rights Watch a declarat că a cercetat cazul a trei angajaţi ai Semilunii Roşii kurde dispăruţi pe teritoriul controlat de rebeli, “inclusiv aparenta ucidere a cel puţin unuia dintre ei”.

Citește și : Margarita Robles preia conducerea diplomaţiei spaniole după plecarea lui Josep Borrell

Grupul a intervievat de asemenea cinci civili kurzi care au spus că forţele rebele le-au ocupat casele şi i-au împiedicat în mod arbitrar să se întoarcă.

“Turcia închide ochii la comportamentul reprobabil afişat de facţiunile pe care le înarmează”, a spus Whitson. “Atât timp cât Turcia controlează aceste zone, ea are o responsabilitate de a investiga şi de a pune capăt acestor încălcări”, a adăugat ea.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Ce înseamnă NATO pentru lume

Ce înseamnă NATO pentru lume După 75 de ani, Alianța rămâne indispensabilă Comentariu de JENS STOLTENBERG, Secretar General al NATO pentru FOREIGN AFFAIRS Săptămâna viitoare, liderii celor...

Netanyahu în luptă cu armata israeliană (editorial)

Netanyahu în luptă cu armata israeliană Sara Netanyahu a acuzat săptămâna trecută la o întâlnire privată cu familiile ostaticilor că șefii armatei israeliene (IDF) încearcă...

CNN: Războaie pentru energie se vor desfășura sub apă. Rusia se pregătește

CNN: Războaie pentru energie se vor desfășura sub apă. Rusia se pregătește Cererea de energie electrică este în creștere, iar tot mai multe țări încearcă...

Vulgarizarea patriotismului, rețeta Simion-Șoșoacă

Vulgarizarea patriotismului, rețeta Simion-Șoșoacă Prima și cea mai importantă lecție a alegerilor locale și europarlamentare este confiscarea patriotismului de către partidele extremiste AUR și SOS,...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.