Turcia vrea să-şi extindă misiunea de observare în Siria până în zonele controlate de kurzi

Publicat:

Turcia intenţionează să-şi extindă misiunea de observare în nordul Siriei până spre Afrin, zonă controlată de miliţiile kurde sprijinite de Statele Unite în lupta împotriva grupării jihadiste Statul Islamic, dar considerate drept teroriste de către Ankara, au anunţat autorităţile turce marţi, potrivit AFP, potrivit agerpres.

‘Misiunea de observare (din Idlib, nord-vest) se desfăşoară cu succes şi, pentru a garanta într-adevăr un mediu paşnic şi sigur, această misiune trebuie extinsă la regiunea Afrin şi spre vest de Alep’, a declarat marţi preşedinţia turcă într-un comunicat citat de agenţia Anadolu, în finalul unei reuniuni a Consiliului Securităţii Naţionale, prezidată de şeful statului Recep Tayyip Erdogan.


Citeşte şi: Poliţiştii danezi au arestat doi suspecţi în ancheta crimei din Copenhaga

Turcia a desfăşurat la mijlocul lunii octombrie trupe în cadrul unei misiuni de observare în provincia Idlib, vecină Afrin, ca parte a ‘zonelor de detensionare’ decise în cursul procesului de negocieri de la Astana, mediat de Rusia şi Iran – aliaţi ai regimului de la Damasc – şi Turcia, care îi susţine pe rebeli.

Dar Erdogan a declarat la mijlocul lunii noiembrie că vrea să ‘cureţe Afrin’ de prezenţa Partidului Uniunea Democratică (PYD) şi de aripa sa armată, Unităţile de protecţie a poporului (YPG) şi a ameninţat în mod repetat să lanseze o operaţiune militară.

La scurt timp după comunicatul Consiliului Securităţii Naţionale, marţi seara, un soldat turc aflat în post la Kilis, în apropiere de frontiera siriană, a fost rănit de tiruri provenind dinspre Afrin şi care au fost atribuite YPG, a relatat agenţia de presă locală Dogan, potrivit căreia armata turcă a reacţionat imediat cu tiruri de artilerie.

Considerate drept ‘teroriste’ de către Ankara, miliţiile kurde YPG reprezintă nucleul dur al Forţelor Democratice Siriene (FDS), o alianţă susţinută de către Washington în lupta contra Statului Islamic.

Acuzând YPG de ‘epurări etnice’ în Siria, comunicatul preşedinţiei turce menţionează că ‘Turcia va continua să ia toate măsurile necesare pentru a-şi garanta securitatea, îndeosebi în zona de frontieră’.

Citeşte şi: Turcia a emis mandate de arestare pentru 360 de persoane

Turcia a desfăşurat deja între august 2016 şi martie 2017 o ofensivă terestră în nordul Siriei făcând Statul Islamic să se repoziţioneze mai spre sud, cu scopul de a împiedica YPG să unească teritoriile pe care le controlează în nordul Siriei.

Ankara a afirmat săptămâna trecută că a primit asigurări din partea Washingtonului privind suspendarea livrărilor de arme americane către YPG, dar Casa Albă invocă într-un comunicat doar viitoare ‘ajustări’ pe teren în Siria.

ONU a început marţi o nouă rundă de negocieri la Geneva cu opoziţia siriană într-o încercare de rezolvare a conflictului care durează din 2011 în Siria, dar declaraţiile opoziţiei care a cerut din nou plecarea preşedintelui Bashar al-Assad au înăsprit poziţia guvernului sirian, deja mai puţin înclinat spre concesii, în condiţiile în care a câştigat practic războiul împotriva rebelilor şi jihadiştilor.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Schimbările climatice prelungesc durata zilelor, potrivit unui studiu

Schimbările climatice prelungesc durata zilelor, potrivit unui studiu Schimbările climatice, care provoacă topirea gheţarilor de la poli, încetinesc foarte uşor rotaţia Terrei, ceea ce creşte...

Ce-i de făcut, America? (editorial)

Ce-i de făcut, America? Cu toții am fost afectați de politica toxică - indiferent de ce convingeri avem. Din fericire presa ne spune că Donald Trump...

VIDEO/ Cum arată Parisul cu două săptămâni înainte de Jocurile Olimpice de vară. Măsuri excepționale pentru a preveni un eventual atac

VIDEO/ Cum arată Parisul cu două săptămâni înainte de Jocurile Olimpice de vară. Măsuri excepționale pentru a preveni un eventual atac Peste două săptămâni, Parisul...

Scrutinele din această toamnă ne vor costa peste 300 de milioane de lei, spune președinta Comisiei Electorale Centrale

Scrutinele din această toamnă ne vor costa peste 300 de milioane de lei, spune președinta Comisiei Electorale Centrale Republica Moldova va cheltui circa 306 milioane...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.