Ucraina a primit primele avioane de luptă F-16 după o lungă aşteptare

Publicat:

Ucraina a primit primele avioane de luptă F-16 după o lungă aşteptare

Prima livrare de avioane de luptă F-16 de la aliaţii NATO a ajuns în Ucraina, într-o mişcare mult aşteptată care ar putea spori capacitatea ţării devastate de război de a respinge atacurile ruseşti, scrie Bloomberg.

Termenul-limită pentru transferul avioanelor de luptă fabricate în SUA era sfârşitul acestei luni şi a fost respectat, potrivit unor persoane familiarizate cu această chestiune, care au vorbit cu Bloomberg sub rezerva anonimatului. Numărul avioanelor este mic, au precizat acestea, fără a oferi o cifră, potrivit stiripesurse.


Citește și : Mircea Geoană contraatacă după acuzațiile de plagiat

Nu este clar dacă piloţii ucraineni, care s-au antrenat cu aliaţii lor occidentali în ultimele luni, vor putea utiliza imediat avioanele de luptă sau procesul va dura mai mult, au mai spus sursele Bloomberg.

O purtătoare de cuvânt a Ministerului Apărării din Ucraina, Diana Davitian, a refuzat să comenteze.

A fost nevoie de mai mult de un an pentru a ajunge aici. Preşedintele Joe Biden a renunţat la opoziţia sa faţă de trimiterea avioanelor F-16 în Ucraina în mai 2023, după rugăminţile repetate ale preşedintelui Volodimir Zelenski şi ale aliaţilor NATO de a permite transferul lor.

Acest lucru a venit în paralel cu o dezbatere intensă cu privire la faptul dacă avioanele F-16 vor oferi Ucrainei vreun avantaj decisiv pe câmpul de luptă. Unii pun la îndoială acest lucru.

Livrarea avioanelor a fost îngreunată de întârzieri, de probleme legate de piesele de schimb şi de o barieră lingvistică între piloţii ucraineni şi instructorii lor străini. De asemenea, planificatorii sunt îngrijoraţi de faptul că ţara nu are suficiente piste, iar cele pe care le are sunt vulnerabile la atacurile ruseşti.

Citește și : O comisie specială parlamentară va identifica măsuri pentru depășirea crizei din agricultură

Până în prezent, piloţii ucraineni s-au antrenat pe F-16 în străinătate, inclusiv în SUA. Între timp, câmpul de luptă s-a schimbat, ambele părţi bazându-se din ce în ce mai mult pe drone ieftine, iar Rusia consolidându-şi apărarea aeriană.

Chiar dacă este mic la început, transferul de avioane ar trebui, în timp, să ajute Kievul să-şi construiască capacitatea de a afecta superioritatea aeriană a Rusiei, care a permis Kremlinului să decimeze infrastructura energetică a ţării, ducând la pene de curent continue.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

VIDEO – Kamala Harris, susţinută de cântăreaţa de rap Megan Thee Stallion în timpul unui miting

VIDEO - Kamala Harris, susţinută de cântăreaţa de rap Megan Thee Stallion în timpul unui miting Megan Thee Stallion a cântat marţi la Atlanta, la...

Bulgaria va găzdui cea de-a 47-a sesiune a Comitetului patrimoniului mondial al UNESCO în 2025

Bulgaria va găzdui cea de-a 47-a sesiune a Comitetului patrimoniului mondial al UNESCO în 2025 Bulgaria va găzdui cea de-a 47-a sesiune a Comitetului patrimoniului...

FIFA și-a confirmat suportul pentru FMF

FIFA și-a confirmat suportul pentru FMF Conducerea Federației Moldovenești de Fotbal a avut astăzi o întrevedere oficială cu Președintele FIFA Gianni Infantino și Secretarul...

Parlamentul a VOTAT: Alegătorii corupți vor fi amendați

Parlamentul a VOTAT: Alegătorii corupți vor fi amendați Alegătorii care vor primi, accepta sau pretinde servicii, privilegii sau avantaje sub orice formă pentru sine sau...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.