Ucraina atacă Rusia cu baloane lansatoare de bombe. Cum funcționează un astfel de dispozitiv
Ucraina atacă Rusia cu un nou tip de dronă cu rază lungă de acțiune: un balon care lansează bombe de mortier de la mare altitudine, potrivit Forbes. Sunt dispozitive simple, cu costuri reduse, controlate de un sistem electronic sofisticat de serie, completat de comunicații prin satelit.
Datorită progreselor recente în materie de software și unei mai bune înțelegeri a modelelor de vânt, astfel de baloane pot fi dirijate cu o precizie considerabilă pe distanțe mari, potrivit stiripesurse.ro.
Baloanele ucrainene au o serie de caracteristici surprinzătoare, iar cea ce poate părea un instrument de hărțuire banal ar putea fi o armă ingenioasă și asimetrică pentru creșterea capacității de atac strategic a Ucrainei, remarcă experții.
Rapoarte privind baloanele rusești
Și rușii au folosit baloane. În februarie 2023, apărătorii ucraineni au doborât o serie de baloane rusești. Acestea păreau a fi baloane meteorologice standard care purtau reflectoare radar și au plutit în derivă spre Kiev, iar experții cred că au fost folosite ca momeli pentru a deruta apărătorii în timpul atacurilor cu drone și rachete.
Luna trecută, rușii au raportat că doboară baloane ucrainene, care par a fi mai mari, mai sofisticate și mai înarmate.
„Pentru prima dată, Forțele Armate ale Ucrainei au lansat o serie de baloane meteorologice cu explozibili în adâncimea Rusiei”, a susținut mass-media de stat MASH.
Un astfel de dispozitiv a căzut într-o pădure din apropierea satului Novaya Slobodka, iar un altul a fost distrus în regiunea Kursk, potrivit raportului MASH.
Citește și : Zelenski insistă: Vrem aparare aeriană și avioane! Acum!
Unele baloane purtau bombe de mortier, iar altele reflectoare radar, despre care se crede că aveau rolul de a face balonul să arate ca o dronă de atac și, probabil, să atragă focul apărării aeriene rusești.
Potrivit MASH, baloanele sunt dotate, de asemenea, cu dispozitive de urmărire GPS, balast, baterii și electronice de control în care sunt programate coordonatele de atac.