X

Ucraina, destul de aproape de a deveni ‘autosuficientă’ în materie de gaze

Ucraina, destul de aproape de a deveni ‘autosuficientă’ în materie de gaze

Ucraina este destul de aproape de a deveni autosuficientă în materie de gaze în 2024, potrivit ministrului ucrainean al energiei, Herman Haluşcenko, scrie RBC, conform Rador Radio România.

În plus, a declarat acesta, Ucraina ar putea relua exporturile de energie electrică deja din primăvară. Ministrul a amintit că Ucraina nu mai cumpără gaze din Rusia din anul 2015, ci le exportă din țările europene, potrivit stiripesurse.

Citește și : Moldova va avea un minister al Apărării Naționale. Instituția va fi redenumită, exact ca în România

Potrivit lui Haluşcenko, Ucraina crește semnificativ producția proprie de gaze. “Suntem aproape (de a nu avea nevoie de import de gaze, n.r.) Este un plan realist să ajungem la un echilibru gaze zero în privinţa gazelor anul acesta” – a afirmat Halușcenko, într-un interviu pentru Reuters.

Producția crește

Potrivit ministrului, consumul de gaze în Ucraina a scăzut brusc în ultimii ani, iar refuzul de a-l exporta va depinde de modul în care se vor dezvolta industria și economia.

Citește și : CNA o scoate ‘basma-curată’ pe Maia Sandu: ‘Premiul NU este cadou’

“Există, în prezent, o creștere a producției, iar potențialul de creștere există și este unul real” – a subliniat Halușcenko. Acesta a afirmat că, în 2021, Ucraina a consumat aproximativ 27 de miliarde de metri cubi de gaz, fiind unul dintre cei mai mari consumatori de combustibil din Europa înainte de războiul la scară largă declanşat de Rusia.

Apoi, în 2022, economia Ucrainei s-a contractat cu aproximativ o treime, deoarece sectoarele industriale şi-au redus sau și-au oprit producția, din cauza riscurilor de securitate. În 2023, consumul de gaz a scăzut la aproximativ 19 miliarde de metri cubi.

Tags: gazeHerman Haluşcenkorusiaucraina
Externe