Ucraina dublează importurile de energie electrică după atacurile rusești

Publicat:

Ucraina dublează importurile de energie electrică după atacurile rusești

Ucraina intenționează să dubleze importurile de electricitate după un puternic atac rusesc asupra sistemului energetic ucrainean, a anunțat joi Ministerul Energiei.

Se așteaptă ca importurile să crească la 16.699 de megawați oră față de 7.600 Mwh miercuri, a precizat ministerul pe Telegram, conform Reuters, potrivit stiripesurse.ro.


Citește și: Preţurile mondiale la alimente au crescut în aprilie, pentru a doua lună la rând: Scumpiri la carne și cereale

Importurile planificate sunt apropiate de nivelul record de 18.649 Mwh, înregistrat la sfârșitul lunii martie, după primul val de atacuri rusești asupra sectorului energetic ucrainean.

Compania energetică de stat Ukrhydroenergo a declarat joi că cele două centrale hidroelectrice ale sale au fost grav avariate la începutul acestei săptămâni și nu mai funcționează în urma bombardamentelor rusești.

„Începând de astăzi, toată producția hidroelectrică a suferit daune devastatoare”, a precizat compania tot pe Telegram, adăugând că vor fi necesare resurse financiare și eforturi semnificative pentru a repara daunele și a restabili funcționarea centralelor.

Înainte de război, Ucraina exploata 10 centrale hidroelectrice, care produceau aproximativ 10% din întreaga energie electrică ucraineană.

Citește și: STUDIU/ În Republica Moldova, cel mai mult migrează persoanele de la 25 la 34 de ani. Ce spun experții

În 2023, forțele rusești au aruncat în aer hidrocentrala Kakhovska, iar după ultimele atacuri, doar șapte centrale funcționează,la o capacitate semnificativ redusă.

Oficialii ucraineni au declarat că țara a pierdut, de asemenea, aproximativ 80% din producția de energie termică, iar acum Ucraina trebuie să se bazeze din ce în ce mai mult pe cele trei centrale nucleare ale sale, care produc aproximativ 60% din electricitatea sa.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Reacţia Israelului la moartea lui Raisi: „Nu am fost noi!”

Reacţia Israelului la moartea lui Raisi: „Nu am fost noi!” Israelul nu a fost implicat în niciun fel în moartea președintelui iranian Ebrahim Raisi și a...

Acces limitat în spații publice. Zeci de delegații vin la Chișinău

Acces limitat în spații publice. Zeci de delegații vin la Chișinău În următoarele câteva  zile, accesul cetățenilor în anumite spații publice va fi limitat,...

Usatîi vrea „stare de urgență”: „Problemele sunt critice… ”

Usatîi vrea „stare de urgență”: „Problemele sunt critice... ” Fostul primar de Bălți, Renato Usatîi, consideră că în Republica Moldova se impune o nouă stare...

Comisia Europeană justifică ajutorul acordat Iranului pentru găsirea elicopterului prezidenţial

Comisia Europeană justifică ajutorul acordat Iranului pentru găsirea elicopterului prezidenţial Comisia Europeană a declarat luni că ajutorul pe care l-a oferit duminică eforturilor de căutare...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.