Ucraina ia în calcul exceptarea de la mobilizare în schimbul unor taxe plătite de angajatori

Publicat:

Ucraina ia în calcul exceptarea de la mobilizare în schimbul unor taxe plătite de angajatori

Ucraina studiază posibilitatea de a le permite bărbaţilor apţi pentru armată să evite mobilizarea în schimbul unei creşteri a contribuţiilor financiare la bugetul de stat de către companiile unde sunt angajaţi, în încercarea de a se ajunge la un echilibru între asigurarea forţei de muncă necesare economiei şi a efectivelor pentru armată în războiul cu Rusia, relatează vineri agenţia EFE.

Trei proiecte de lege au fost propuse în cadrul acestui demers de preşedintele comisiei pentru economie a parlamentului de la Kiev, Dmitro Nataluja. Acesta a introdus astfel conceptul de “rezervă economică” de angajaţi, potrivit stiripesurse.


Citește și : CA obține câștig de cauză față de Cinema 1 privind insuficiența de programe locale

Iniţiativa presupune că societăţile vor putea să-şi “rezerve” lucrătorii de care au foarte multă nevoie prin plata către bugetul de stat a 470 de euro (echivalentul în grivne) pentru fiecare dintre aceşti salariaţi.

Propunerea are în vedere criza în creştere de forţă de muncă în Ucraina, provocată de plecările masive din ţară şi de scoaterea bărbaţilor din activităţile productive pentru a fi trimişi pe front în războiul cu Rusia.

O asemenea măsură ar fi complementară mecanismului privind rezervele în prezent în vigoare şi care se bazează, printre alte măsuri, pe cote de mobilizare din diferitele sectoare ale economiei ucrainene în funcţie de importanţa lor, mecanism criticat însă de mediul de afaceri pentru lipsa de transparenţă şi predictibilitate.

Noua “rezervă economică” le-ar asigura companiilor continuarea funcţionării, impulsionând totodată economia şi contribuind la finanţarea armatei, argumentează mediul de afaceri.

Iniţiativa pare să fie de asemenea bine primită de populaţie, îndeosebi de bărbaţii care se tem de mobilizare. Este de exemplu şi cazul unui informatician în vârstă de 35 de ani din oraşul Liov, pe nume Vitali, care afirmă că în ultima jumătate de an s-a ferit să iasă din casă de teama că s-ar putea întâlni pe stradă cu ofiţeri recrutori.

Numeroase imagini video de amator cu bărbaţi ucraineni luaţi cu forţa de pe stradă de ofiţerii de recrutare, acţiuni care uneori conduc la violenţe, au fost postate pe reţelele de socializare.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, care i-a demis anul trecut pe toţi comandanţii comisariatelor militare din ţară pentru a elimina un vast sistem corupt prin care bărbaţii încorporabili se sustrag mobilizării, a promulgat în luna mai noi legi care să înlesnească mobilizarea de noi soldaţi, crescând pedepsele pentru cei care se sustrag încorporării, iar vârsta de mobilizare a fost redusă de la 27 la 25 de ani.

Citește și : Reţeaua de socializare X autorizează de acum în mod oficial conţinuturile pornografice

În paralel cu mobilizarea din ţară, autorităţile de la Kiev urmăresc să repatrieze bărbaţii apţi de armată, dar care au reuşit să plece din ţară deşi legea marţială adoptată odată cu lansarea invaziei ruse prevede că bărbaţii cu vârste între 18 şi 60 de ani au interdicţie de a părăsi teritoriul naţional. În cadrul acestui demers, Ucraina a suspendat în aprilie consulare pentru cetăţenii care au vârsta mobilizării şi care trăiesc în străinătate, cu excepţia celor necesare pentru revenirea în ţară

În timp ce pierderile umane suferite în războiul cu Rusia sunt în continuare păstrate secrete de Ucraina, insuficienţa efectivelor de luptă este considerată de unii analişti drept cea mai serioasă problemă a armatei ucrainene, care trebuie să facă faţă în prezent pe mai multe sectoare ale frontului acţiunilor ofensive ale trupelor ruse ce sunt mai numeroase şi mai bine echipate.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Un satelit rusesc s-a făcut bucăți în spațiu

Un satelit rusesc s-a făcut bucăți în spațiu Un satelit rusesc s-a rupt în peste 100 de bucăți pe orbită, forțând astronauții de pe Stația...

CIO autorizează 39 de ruşi şi belaruşi să participe sub drapel neutru la Jocurile Olimpice de la Paris

CIO autorizează 39 de ruşi şi belaruşi să participe sub drapel neutru la Jocurile Olimpice de la Paris Comitetul Internaţional Olimpic (CIO) autorizează acum...

Bloggeri ucraineni, arestaţi pentru obstrucţionarea mobilizării

Bloggeri ucraineni, arestaţi pentru obstrucţionarea mobilizării Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a anunţat joi arestarea în regiunea Odesa a unui grup de şapte bloggeri...

Sprijinul acordat R.Moldova, pe agenda reuniunii Consiliului European

Sprijinul acordat R.Moldova, pe agenda reuniunii Consiliului European Sprijinul acordat Republicii Moldova se numără printre subiectele de pe agenda reuniunii Consiliului European, care are loc...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.