X

Ucraina se pregăteşte pentru un nou asalt rusesc la Avdiivka

Trupele ucrainene care apără oraşul Avdiivka în provincia Doneţk se pregătesc pentru al treilea asalt rusesc asupra acestui oraş, una dintre cele mai fortificate redute ale armatei ucrainene şi unde se desfăşoară în ultima vreme luptele cele mai intense de pe întreg frontul din estul Ucrainei, transmite miercuri agenţia EFE.

“Aşteptăm un nou val (al ofensivei ruseşti), al treilea după 10 octombrie”, a declarat şeful Administraţiei militare ucrainene din zonă, Vitali Barabaş. Inamicul rus se regrupează şi mută mai multe forţe acolo pentru a ocupa oraşul în următorul atac, care ar putea fi mai puternic decât precedentele două, remarcă responsabilul ucrainean. Acesta mai observă că ruşii au tras învăţăminte din greşelile lor anterioare şi încearcă acum să profite de vremea dificilă care îngreunează logistica armatei ucrainene.

Citeşte şi: Ce se mai aude despre televiziunile suspendate ale lui Șor și Plahotniuc

Cu tot ajutorul oferit de NATO, Ucraina va pierde războiul, a susţinut în acest timp la Moscova ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu. “În pofida furnizării de noi tipuri de armament de către NATO, regimul de la Kiev este pe care să fie înfrânt”, a spus Şoigu la o şedinţă cu ofiţerii de rang înalt din armata rusă.

Gruparea de trupe ruse care luptă în Ucraina îşi continuă “acţiunile de apărare activă, aplicând inamicului lovituri eficace”, trupele ruse “înaintează şi ocupă poziţii mai avantajoase”, în timp ce trupele ucrainene “sunt epuizate şi demoralizarea creşte printre efectivele lor”, care încearcă fără succes să atace poziţiile ruse pe fronturile de est şi sud, iar “aceste acţiuni disperate conduc la pierderi mari printre militarii armatei ucrainene”, a rezumat din punctul său de vedere situaţia de pe front ministrul rus al apărării.

Şi publicaţia poloneză Mysl Polska notează într-un articol de opinie, citat de agenţia EFE, că după contraofensiva ucraineană Rusia pare să fi preluat iniţiativa pe frontul din Ucraina, ceea ce forţează Kievul să-şi mobilizeze “ultimele rezerve”.

Citeşte şi: Vladimir Voronin ar fi fost internat în spital – Stiripesurse.md

Între timp, Ucraina a suferit în ultimele 24 de ore cele mai puternice atacuri ruseşti de când a început războiul, cu bombardamente de aviaţie şi artilerie asupra a 118 localităţi, atacuri ce au provocat trei morţi, conform ministrului ucrainean de interne. La rândul lor, oficiali pro-ruşi au declarat că antiaeriana rusă a respins în sudul Ucrainei atacuri ucrainene masive cu drone şi rachete care au ţintit peninsula Crimeea.

Tags: AvdiivkaDoneţkmoscovaNATOucrainaVitali Barabaş
Categorii: Război in UcrainaȘtirile zilei