X

Ucraina speră într-o vizită a lui Macron în martie

Invitaţia adresată preşedintelui francez Emmanuel Macron de a vizita Kievul este “încă valabilă”, iar responsabilii ucraineni speră că va avea loc în curând, a făcut cunoscut marţi ambasadorul ucrainean în Franţa, Vadîm Omelşenko, citat de AFP, potrivit agerpres.

Întrebat la postul de radio RTL despre faptul că preşedintele american Joe Biden a mers la Kiev, iar preşedintele francez nu, diplomatul a subliniat că “desigur” invitaţia a fost trimisă.

Citeşte şi: Un spital din 10 a fost avariat în Ucraina în timpul războiului – Black News

“Din păcate, nu a putut veni”, a continuat el, adăugând totodată că această invitaţie este “încă valabilă”.

“Sperăm că această vizită va avea loc eventual în martie”, a mai spus diplomatul.

Cu ocazia primei aniversări a invaziei ruse în Ucraina, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a dorit să primească vizita şefului statului francez, ca simbol al sprijinului poporului ucrainean şi un semnal pentru Moscova.

Emmanuel Macron, care a mers la Kiev în iunie pentru prima dată de la începutul conflictului, vrea să se întoarcă acolo cu anunţuri concrete, potrivit unor surse diplomatice franceze.

Ambasadorul ucrainean a lăudat “nivelul de sprijin fără precedent” din partea Franţei de la începutul războiului. “Şi sper cu adevărat că Franţa va continua să ofere sprijin”, a adăugat el.

În schimb, el nu a comentat recentele afirmaţii făcute de Emmanuel Macron despre ajutorul acordat pentru “înfrângerea” Rusiei, avertizând în acelaşi timp împotriva celor care vor “mai presus de toate să zdrobească Rusia”.

Citeşte şi: 8 milioane de ucraineni au fugit de război în toată Europa – Black News

“Nu căutăm să distrugem pe nimeni”, a comentat simplu Vadîm Omelşenko. “Căutăm să ne apărăm libertatea şi independenţa”, a continuat el, asigurând că scopul nu este “să trecem frontiera Rusiei şi să mergem la Moscova”.

“Nu avem nevoie de asta”, a spus el.

Ambasadorul ucrainean a ţinut să sublinieze că Vladimir Putin provoacă poporului său şi ţării sale “daune pe care nimeni nu le-a făcut până acum”. “Se vor autodistruge”, a conchis el. 

Tags: Emmanuel MacronfrantakievucrainaVadîm OmelşenkoVladimir PutinVolodimir Zelenski
Categorii: Război in Ucraina