Ucraina trebuie să lupte activ împotriva corupţiei în perspectiva unui aflux masiv de ajutoare pentru reconstrucţie (PNUD)

Publicat:

Ucraina trebuie, în propriul interes, să lupte activ împotriva corupţiei în perspectiva unui aflux masiv de ajutoare pentru reconstrucţie, afirmă şeful Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), Achim Steiner, potrivit agerpres

Lupta împotriva corupţiei, endemică în această ţară chiar de dinainte de război, “împiedică furtul propriului popor”, a declarat el pentru AFP, în cadrul Conferinţei de la Lugano.


Citește și : Uzbekistan afirmă că a fost victima unui atac cu rachete trase de pe teritoriul Afganistanului

Această conferinţă le-a permis liderilor ucraineni şi aliaţilor lor să traseze, luni şi marţi, liniile unei viitoare reconstrucţii a ţării, răvăşită de armata rusă.

“Până la urmă, corupţia este un furt – asupra dezvoltării naţionale, asupra Trezoreriei şi, în esenţă, asupra poporului”, a insistat Steiner.

El a reamintit că una dintre competenţele PNUD, prezent de decenii în Ucraina, dar care a fost nevoit să îşi revizuiască priorităţile odată cu războiul şi cu valul de persoane strămutate şi refugiate, este “buna guvernare”.

“Avem sisteme de susţinere a anticorupţiei pe care le furnizăm guvernelor, însă o facem doar la invitaţia lor”, a explicat el.

Este “în interesul Ucrainei să fie considerată pro-activă în acest domeniu”, deoarece există “o cantitate importantă de finanţări care vor veni din străinătate” pentru a sprijini ţara.

La Lugano, Denis Şmigal, premierul Ucrainei, a promis “nu doar că vom combate corupţia, dar o vom face imposibilă”, în special datorită “digitalizării, pentru a limita la maxim intermediarii umani care ar putea ceda tentaţiei”.

În opinia lui Achim Steiner, PNUD poate “foarte rapid să întărească această încredere în capacitatea Ucrainei de a gestiona asta” şi “nivelul de încredere pe plan internaţional”.

Citește și : În vizită la Ankara, premierul Italiei semnează acorduri de cooperare şi accentuează importanţa respectării drepturilor omului

Pentru a face acest lucru, agenţia ONU se poate sprijini pe “colaborarea sa cu Ucraina asupra unor subiecte precum responsabilitatea, transparenţa, utilizarea tehnologiilor digitale pentru platformele de guvernare electronică”.

În raportul său pe 2021 privind percepţia publică asupra corupţiei, ONG-ul Transparency International a clasat Ucraina pe locul 122 din 180. Este o poziţie mai bună decât în 2014 (locul 142) şi mai bună decât a Rusiei (136), dar încă departe de cele ale vecinilor săi membri ai Uniunii Europene, unde cea mai prost plasată, Bulgaria, se află pe poziţia a 78-a.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Ucraina se luptă să ţină frontul de est, pe măsură ce ruşii avansează spre oraşe

Ucraina se luptă să ţină frontul de est, pe măsură ce ruşii avansează spre oraşe Pentru comandantul ucrainean de arme Oleksandr Kozacenko, mult-aşteptata muniţie americană...

Răzbunarea lui Putin după ce rușii au fost excluși de la Jocurile Olimpice. Liderul de la Kremlin îi dă replica lui Macron

Răzbunarea lui Putin după ce rușii au fost excluși de la Jocurile Olimpice. Liderul de la Kremlin îi dă replica lui Macron Președintele rus Vladimir...

Rusia acuză Kievul că a atacat regiunea Belgorod cu bombe ghidate franceze şi rachete anti-radar americane

Rusia acuză Kievul că a atacat regiunea Belgorod cu bombe ghidate franceze şi rachete anti-radar americane Rusia a acuzat sâmbătă Kievul că a atacat cu...

Rusia afirmă că a capturat un sat din regiunea Harkov

Rusia afirmă că a capturat un sat din regiunea Harkov Rusia a afirmat sâmbătă că a capturat un sat de lângă oraşul Vovceansk, în regiunea...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.