Ucraina vrea să-şi consolideze parteneriatul cu Africa printr-un summit şi deschiderea de noi ambasade

Publicat:

Ucraina a anunţat joi că vrea să-şi consolideze legăturile cu Africa prin deschiderea de noi ambasade şi organizarea primului summit cu acest continent, unde ministrul său de externe se află în prezent în turneu, potrivit AFP, potrivit agerpres.  

“Am adoptat recent prima noastră strategie africană şi ne-am intensificat dialogul politic cu multe ţări de pe continent”, a precizat şeful diplomaţiei ucrainene, Dmitro Kuleba, într-o declaraţie emisă cu ocazia celei de-a 60-a aniversări a Organizaţiei Unităţii Africane (OUA), precursoarea Uniunii Africane (UA).


Citește și :  Joe Biden a comemorat victimele atacului armat dintr-o şcoală din Uvalde

“Anul acesta vom înfiinţa noi ambasade în diferite părţi ale continentului şi intenţionăm să organizăm primul summit Ucraina-Africa”, a adăugat Kuleba, invitându-i pe liderii africani să “participe la acest eveniment important”.

Rusia, sancţionată de Occident după invadarea Ucrainei în februarie 2022, caută sprijin, în special în Africa, unde încearcă să pozeze ca o alternativă la fostele puteri coloniale, în principal europene.

Un summit Rusia-Africa, al doilea de acest gen, este programat să aibă loc în perioada 26-29 iulie la Sankt-Petersburg.

“Vrem să facem un nou pas calitativ în parteneriatul nostru” cu Africa, “bazat pe trei principii reciproce”: “respect”, “interese” şi “beneficii”, a continuat Kuleba. “Acest lucru demonstrează angajamentul nostru real de a deschide o nouă eră în relaţiile ucraineano-africane”, în care “vrem să vorbim de la egal la egal şi să lucrăm ca parteneri”, a mai spus el.

Ministrul ucrainean se află joi în Rwanda, după ce în ultimele zile a vizitat Etiopia şi Maroc, în cadrul celei de-a doua călătorii în Africa în mai puţin de un an. El urmează să finalizeze acest turneu african în alte ţări, care nu au fost specificate de serviciile sale.

Kuleba a salutat faptul că Ucraina a reuşit, “în ciuda blocadei navale a porturilor noastre de către Rusia”, să deblocheze parţial exporturile ucrainene “cu ajutorul Uniunii Europene şi al Turciei” şi să menţină acest acord la care s-a ajuns în iulie 2022 pentru a-şi sprijini atât fermierii, cât şi clienţii din străinătate, “inclusiv din Africa”.

În acest context, “un total de 123 de nave de marfă care au transportat peste 3 milioane de tone de mărfuri agricole au fost deja trimise în ţări africane” precum “Etiopia, Libia, Maroc, Egipt, Kenya, Sudan, Tunisia, Somalia şi Algeria”, a spus el.

“Am trimis deja şase nave de marfă de 170.000 de tone de grâu” în Cornul Africii (o regiune ameninţată în prezent de foamete – n.r.), a afirmat Kuleba. “Alte nave sunt în pregătire. Nicio familie din Africa nu ar trebui să sufere din cauza războiului rus din Ucraina”, a conchis el.

Citește și : C.Q. Brown este noul şef de stat-major al SUA

Miercuri, la Addis Ababa, Kuleba a cerut unor state africane să renunţe la “neutralitatea” lor în conflictul dintre ţara sa şi Moscova şi să sprijine Kievul.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

România a început să exporte gaze naturale în Ucraina de la 1 iulie

România a început să exporte gaze naturale în Ucraina de la 1 iulie România a început să exporte gaze naturale în Ucraina de la 1...

Ucraina nu poate să oprească avansarea trupelor ruse. Zelenski dă vina pe Occident

Ucraina nu poate să oprească avansarea trupelor ruse. Zelenski dă vina pe Occident În ciuda înțelegerilor de securitate și ale pachetelor de ajutor militar promise...

Ucraina are nevoie de mai mult ajutor pentru a câștiga războiul, nu doar de cuvinte de sprijin din partea Occidentului (Washington Post)

Ucraina are nevoie de mai mult ajutor pentru a câștiga războiul, nu doar de cuvinte de sprijin din partea Occidentului (Washington Post) Săptămâna viitoare, la...

Detalii interne privind inteligența artificială ale OpenAI au fost furate înntr-un atac cibernetic în 2023 (NYT)

Detalii interne privind inteligența artificială ale OpenAI au fost furate înntr-un atac cibernetic în 2023 (NYT) Un hacker a avut acces la sistemele interne de...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.