Ucrainenii ridică armele-momeală la nivel de artă. Producția a explodat pe fondul deficitului de muniție de pe câmpul de luptă

Publicat:

Ucrainenii ridică armele-momeală la nivel de artă. Producția a explodat pe fondul deficitului de muniție de pe câmpul de luptă

Cererea pentru arme-momeală a explodat pe măsură ce soldații ucraineni din prima linie se confruntă cu atacuri rusești ce cresc în intensitate și provizii de muniție care se epuizează.

Mihailo Roman, un arhitect în vârstă de 32 de ani, a dezvăluit pentru The Telegraph că în ultimele luni a lucrat peste program pentru a produce imitații de arme din placaj, metal și țevi de scurgere de plastic, potrivit stiripesurse.ro.

Citește și:  Un al nouălea suspect în atentatul de la Moscova a fost arestat în Rusia


Administratorul unei mici firme de arhitectură din Vinohradiv, o localitate neatinsă de răboi aflată la doar 16 kilometri de granița cu Ungaria, în sud-vestul Ucrainei, proiectează case ziua, în timp ce seara își folosește abilitățile pentru a construi o armată Potemkin pentru Ucraina.

Într-un depozit secret, Roman lucrează alături de un grup de alți voluntari la fabricarea unor modele în mărime naturală de lansatoare de rachete și tunuri de artilerie, concepute pentru a păcăli Rusia să-și consume muniție pentru a le distruge.

Obiectivul echipei este să meșteșugească arme „cât mai realiste și ieftine posibil” astfel că orice poate fi folosit de la cuburi de spumă, anvelope uzate, deșeuri de lemn la foi de metal sau țevi de plastic.

Munca lor are loc în contextul în care comandantul-șef al armatei ucrainene a admis recent că în estul Ucrainei forțele rusești au de șase ori mai multă muniție decât soldații ucraineni.

În primul său interviu de când a preluat comanda armatei ucrainene, generalul Oleksandr Sîrski a spus: „Inamicul efectuează tiruri dense de artilerie și mortiere. Acum câteva zile, avantajul inamicului în ceea ce privește muniția trasă era de aproximativ șase la unu.”

În aceste circumstanțe, forțele ucrainene au învățat să se adapteze și să lupte cu mai puțină muniție și soldați, în timp ce propunerile de a recruta încă 500.000 de soldați au fost revizuite în scădere, în urma reevaluării resurselor, a spus el.

Armele-momeală construite de ucraineni sunt tot mai sofisticate

În ultimul an, echipa lui Roman a fabricat peste 200 de lansatoare de rachete ghidate antitanc Stugna și două tunuri de artilerie D-20, care au fost desfășurate pe liniile de front din Ucraina, de la Orihiv, în sud, la Donețk și Lîman, în est, până la Harkov și Sumî, în nord.

Proiectarea imitației unui lansator de rachete a durat două luni și a costat aproximativ 3.000-4.000 de grivne (60-80 de lire sterline). De atunci, el perfecționat procesul de fabricație,  astfel că acum îl dă gata în doar câteva zile, ceea ce i-a permis să reducă și prețul la doar 1.000 de grivne – o fracțiune din costul estimat al unui proiectil de artilerie rusesc, și anume  790 de lire sterline.

FOTO Captură Roman Chop/AP

Roman se mândrește cu creațiile sale, urcând pe rețelele de socializare imagini trimise de trupele ucrainene cu replicile făcute de el în acțiune pe front.

Într-un videoclip, un soldat spune: „Uite cum bombardează rușii, dobitocii”, în timp ce arată pagubele provocate momelilor de un baraj de obuze rusești. „Douăzeci de gloanțe pe lovitură; 20.000 de dolari pentru fiecare Stugna făcută de voi, băieți”, a adăugat el.

Alcătuite din trei componente – un trepied, o țeavă și un computer – lansatoarele false sunt acum produse sub formă de pachete plate pe care soldații le pot asambla în câteva minute. „Poate fi trimis prin poștă – livrăm noi”, a explicat Roman, schițând un zâmbet viclean.

Succesul echipei domnului Roman se măsoară în funcție de numărul de momeli distruse.

„Când ei le distrug, simt dorința să fac și mai multe”, a spus el.

Ele au și un beneficiu practic, fiind de ajutor la direcționarea loviturilor Ucrainei. „Când soldații ruși distrug aceste machete, forțele noastre pot vedea pozițiile lor și le pot ataca”, a spus el.

Creșterea producției în atelierul acestor voluntari vine în contextul rapoartelor privind lipsa acută de obuze pe linia frontului, în condițiile în care ultimul pachet de ajutor american, estimat la 60 de miliarde de dolari, rămâne blocat în Congres.

Epuizarea inamicului

Întrebat dacă armele contrafăcute ar putea oferi o soluție pe termen scurt la întârzierile în acordarea ajutorului occidental,  Roman nu lasă loc de îndoială.

„Ideea acestor modele este să epuizeze inamicul și să-i vadă poziția. Avem însă nevoie de arme reale, întrucât putem câștiga războiul doar cu arme reale”, a subliniat el.

Citește și: Cel mai mare criminal în serie din România, eliberat: ‘Călăul de boschetari’ a ucis cu pietre 11 oameni

În ultimele săptămâni, el a primit comenzi pentru a proiecta modele mai complexe, inclusiv o comandă personalizată pentru cel mai avansat proiect al său de până acum: un sistem de rachete Patriot.

Sistemul mobil de apărare antirachetă sol-aer, fabricat în SUA, este considerat unul dintre cele mai avansate sisteme de apărare aeriană din lume și este foarte solicitat în Ucraina.

Varianta adevărată costă în jur de 1 miliard de dolari, la care se adaugă încă aproximativ 1 miliard de dolari pentru software și rachete.

Roman spune că poate face unul fals pentru aproximativ 10.000 de dolari. Speranța este că va atrage atenția Moscovei și a rachetelor sale de croazieră Iskander, care costă 3 milioane de dolari.

„Falsul Patriot va fi plasat la o distanță mare de linia frontului, astfel încât doar rachetele Iskander îl vor vedea și îl vor putea distruge”, a explicat el.

Totodată, el lucrează și la o replică a unui obuzier D-20, cu roți de tractor pentru a face față terenului accidentat din prima linie. „Arată ca un cărucior uriaș pe roți”, a spus el.

Construit după fotografii și înregistrări video ale tunului de artilerie realizate pe linia frontului, replica a costat aproximativ 20.000 de grivne. Cei 20 de oameni din echipa sa –  tâmplari, arhitecți și constructori – au muncit două luni la ea.

După ce a livrat primul tun de artilerie pe linia frontului în urmă cu câteva săptămâni, a primit mesaje de la alte cinci unități care au solicitat și ele unul.

„Vom încerca să-l realizăm mai rapid. Am putea să îl terminăm într-o săptămână dacă este nevoie”,  a spus el.

Totodată, Roman a început să lucreze la o flotă de imitații ale terminalelor Starlink, recreând antenele albe pe care Kievul se bazează pentru conexiunea la internet în războiul pe care îl duce împotriva flotei rusești din Marea Neagră.

El plănuiește ca terminalele momeală să fie poziționate în apropierea unui terminal real pentru a deruta orice fel de supraveghere sau potențiale atacuri.

Cursa armelor-momeală

În războiul din Ucraina, înșelăciunea militară a atins noi culmi pe fondul relatărilor despre tancuri gonflabile, Himars-uri din lemn și despre acoperirea cu  imagini a unor hangare aruncate în aer peste bazele lor aeriene, pentru a face piloții ruși să creadă că acestea au fost deja distruse.

Roman livrează ajutoare soldaților de pe frontul ucrainean din 2014, după anexarea Crimeei de către Rusia. Anul trecut, venind cu ajutoare, a văzut soldați din linia întâi proiectându-și propriile replici din deșeuri și a decis să încerce și el.

În ultimul an, proiectele lui au generat un fel de cursă, în care cu cât forțele rusești sunt mai bune la depistarea replicilor sale, cu atât proiectele lui devin mai sofisticate.

„Câștigăm această cursă. Cum ei au o mulțime de rachete, le și folosesc. Nu le pasă unde le lansează, așa că pe această cale noi epuizăm inamicul”, a subliniat el.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Lady Gaga l-a prezentat pe logodnicul ei premierului francez Gabriel Attal în tribunele de la Arena La Défense

Lady Gaga l-a prezentat pe logodnicul ei premierului francez Gabriel Attal în tribunele de la Arena La Défense Premierul demisionar Gabriel Attal a întâlnit-o duminică,...

OMS vrea să dezvolte vaccinuri împotriva gripei aviare pe bază de ARNm în ţări cu venituri mici şi medii

OMS vrea să dezvolte vaccinuri împotriva gripei aviare pe bază de ARNm în ţări cu venituri mici şi medii Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a...

O mostră de sol de pe Lună, în centrul atenţiei la o expoziţie din Bangkok

O mostră de sol de pe Lună, în centrul atenţiei la o expoziţie din Bangkok O mostră de sol de pe Lună s-a aflat în...

Lady Gaga a difuzat fragmente din două piese noi ale sale pe străzile din Paris

Lady Gaga a difuzat fragmente din două piese noi ale sale pe străzile din Paris Lady Gaga a ieşit pe străzile Parisului pentru a le...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.