UE a demarat dezbaterile cu privire la securitatea economică, având în vedere în principal China

Publicat:

Executivul comunitar a demarat marţi o iniţiativă destinată să convingă cele 27 de state membre să accepte controale mai stricte asupra exporturilor şi ieşirilor de tehnologii care ar putea fi folosite în scopuri militare de către rivali precum China, transmite Reuters, potrivit agerpres.  

Comisia Europeană consideră exporturile şi schimbul de inovaţii critice precum inteligenţa artificială şi quantum computing drept un posibil risc la adresa securităţii, deoarece ar permite know-how-ului să ajungă în “ţări care constituie un motiv de îngrijorare”, care ar putea să le folosească în aplicaţii militare.


Citește și : Aproape 1,5 miliarde de dolari promişi Sudanului la conferinţa donatorilor de la Geneva – VIDEO

Marţi, Bruxelles-ul urmează să îşi prezinte Strategia privind securitatea economică europeană, în care îşi va dezvălui propunerile pentru a contracara riscurile. Potrivit unui proiect de document consultat de Reuters, Comisia vrea controale mai stricte asupra exporturilor precum şi o evaluare mai atentă a investiţiilor externe pentru o listă de tehnologii importante.

Prezentarea acestei strategii marchează debutul eforturilor Comisiei de a convinge statele membre să îi sprijine propunerea, înaintea unei dezbateri cu privire la relaţiile cu China, care ar urma să aibă loc la summitul liderilor UE care va avea loc în perioada 29-30 iulie, la Bruxelles.

Însă Reuters subliniază că statele membre vor fi reticente să renunţe la puterile lor cu privire la acordarea de licenţe de export, dar şi cu privire la interesele lor de securitate.

Un diplomat dintr-o ţară membră UE a spus că va fi dificil să se ajungă la un acord cu privire locul unde sunt riscurile, în primul rând, ca să nu mai vorbim despre nevoia de noi măsuri. “Doar atunci vom putea avea o viziune clară cu privire la posibilele goluri, care ar putea necesita noi instrumente”, a spus diplomatul.

Germania, care marţi l-a primit pe premierul chinez, Li Qiang, lucrează la o nouă strategie, mai dură, cu privire la China, chiar dacă gigantul asiatic este cel mai mare partener comercial al Germaniei şi o piaţă cheie pentru companiile germane care exportă bunuri şi îşi procură materiale.

Citește și : Procurorul general al SUA face o vizită rară la Curtea Penală Internaţională

Documentul UE nu menţionează în mod expres China, dar pune accentul pe parteneriatele cu ţările cu viziune similară şi utilizează fraza “reducerea riscurilor”, care este şi politica Bruxelles-ului vizând reducerea dependenţei economice de China.

Documentul strategic al UE vine imediat după un demers similar al SUA, care a presat UE să adopte la rândul său o atitudine mai dură faţă de Beijing, chiar dacă a încercat să calmeze rivalitatea cu prilejul unei rare vizite la Beijing a secretarului de stat al SUA, Antony Blinken.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Sărutul dintre Macron și ministra sportului a provocat agitație în Franța

Sărutul dintre Macron și ministra sportului a provocat agitație în Franța Amélie Oudéa-Castéra, fostă tenismenă și actual ministru al sportului în Franța, nu și-a ascuns...

Macron îl propune pe Thierry Breton pentru un nou mandat de comisar european

Macron îl propune pe Thierry Breton pentru un nou mandat de comisar european Preşedintele Emmanuel Macron i-a propus preşedintei Comisiei Europene (CE), Ursula von der...

Cine va face parte din următoarea Comisie Europeană?

Cine va face parte din următoarea Comisie Europeană? Țările UE au ajuns la un acord cu privire la cine va ocupa funcțiile de vârf: Euronews...

Parchetul European anunță o vulnerabilitate sistemică ce pune în pericol fondurile europene din România. Dosar de fraudă de 4,3 milioane de euro cu legături...

Parchetul European anunță o vulnerabilitate sistemică ce pune în pericol fondurile europene din România. Dosar de fraudă de 4,3 milioane de euro cu legături...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.