UE a oferit o donație de 1,3 mil. de euro Serviciului Vamal al R.Moldova

Publicat:

UE a oferit o donație de 1,3 mil. de euro Serviciului Vamal al R.Moldova

Serviciul Vamal al Republicii Moldova a primit de la Uniunea Europeană o donație importantă de echipamente și servicii IT menite să susțină eforturile de gestionare eficientă a circulației transfrontaliere de mărfuri și persoane.

Ceremonia de predare a avut loc la sediul Serviciului Vamal, potrivit jurnal.md.


Citește și: Noua bombă teleghidată a Rusiei provoacă distrugeri şi victime grele pe frontul ucrainean (CNN)

Aducem mulțumiri partenerilor noștri strategici și apreciem foarte mult asistența substanțială acordată pentru modernizarea Serviciului Vamal, prin intermediul  acestei donații valoroase oferite în cadrul a 2 proiecte de asistență externă, finanțate de Uniunea Europeană, ceea ce va spori consolidarea capacităților de gestionare a fluxului migrațional, digitalizarea și simplificarea procedurilor vamale”, a menționat directorul Serviciului Vamal, Igor Talmazan.

Jānis Mažeiks, Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova, a declarat că această donație a UE, în valoare de 1,3 milioane de euro, reflectă cooperarea de lungă durată dintre UE și Republica Moldova în sprijinul controlului comun cu Ucraina.

„Este, de asemenea, expresia solidarității UE față de Republica Moldova și față de serviciile vamale, în circumstanțe excepționale, pe care le operați din februarie 2022“.

„Suntem ferm convinși că acest sprijin va consolida sistemele și arhitectura IT, precum și capacitățile de mobilitate și verificare ale Serviciului Vamal, va crește semnificativ disponibilitatea instrumentelor de analiză a riscurilor și va deschide noi căi pentru inițiative ulterioare de dezvoltare “, a comunicat Lars Johan Lönnback, șeful misiunii OIM Moldova.

Echipamentele și serviciile donate includ modernizarea sistemului informațional central al Serviciului Vamal. De asemenea, au fost instalate camere de supraveghere video și software-ul aferent, pentru a asigura funcționalitatea televiziunii cu circuit închis și a recunoașterii automate a plăcuțelor de înmatriculare în noul sistem informațional Frontiera.

Citește și: Viktor Orban: Numele păcii este Donald Trump

Totodată, cu sprijinul financiar al Uniunii Europene, Serviciul Vamal a fost dotat cu zece autoturisme pentru a asigura o reacție operativă și mobilă în situații de urgență. De asemenea, au fost furnizate camere de supraveghere, servere și echipamente IT, ecrane LED exterioare modulare pentru punctul de trecere a frontierei Sculeni, recent renovat.

Donația a fost oferită în cadrul a două proiecte finanțate de Uniunea Europeană: „EU-IOM Sprijinirea protecției, tranzitului, întoarcerii voluntare și informate și a reintegrării cetățenilor din Parteneriatul Estic și a resortisanților țărilor terțe afectați de conflictul din Ucraina” și „EU 4 Border Security”, ambele implementate de Organizația Internațională pentru Migrație (OIM) în Moldova.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Dorin Recean, o vizită de lucru la Bruxelles

Dorin Recean, o vizită de lucru la Bruxelles Dorin Recean efectuează, în perioada 20 - 21 mai, o vizită de lucru la Bruxelles, unde va...

Ambasadorul Cristian-Leon Țurcanu a vizitat satul Petrunea. România a sprijinit localitatea cu peste 3 milioane de lei

Ambasadorul Cristian-Leon Țurcanu a vizitat satul Petrunea. România a sprijinit localitatea cu peste 3 milioane de lei   Ambasadorul României în Republica Moldova, Cristian-Leon Țurcanu, a...

Prognoza meteo 21 mai. Vremea se încălzește în toată țara

Prognoza meteo 21 mai. Vremea se încălzește în toată țara După o perioadă marcată de înghețuri, revin temperaturile înalte în R. Moldova. Potrivit Serviciului Hidrometeorologic de...

Funeraliile preşedintelui iranian Ebrahim Raisi vor începe marţi (agenţie oficială)

Funeraliile preşedintelui iranian Ebrahim Raisi vor începe marţi (agenţie oficială) Funeraliile preşedintelui iranian Ebrahim Raisi, care şi-a pierdut viaţa duminică într-un accident de elicopter, urmează...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.