UE acordă aproape 5 milioane de euro pentru furnizarea de arme Nigerului

Publicat:

Ţările Uniunii Europene au anunţat joi acordarea unei finanţări de aproape cinci milioane de euro pentru furnizarea de arme şi echipamente militare forţelor Nigerului angajate în lupta împotriva grupării Stat Islamic în Sahara, informează France Presse, potrivit agerpres.   

Suma de 4,7 milioane de euro din Facilitatea Europeană pentru Pace (FEP), fondul înfiinţat de statele UE şi folosit pentru a ajuta militar Ucraina, va finanţa furnizarea unei “forţe letale” armatei Nigerului, precizează un comunicat al Consiliului UE, organismul care reprezintă cele 27 de ţări membre.


Citește și : Zelenski se declară ‘şocat’ de lipsa de ajutor din partea Naţiunilor Unite şi Crucii Roşii

O asistenţă în valoare de 297.000 de euro va suplimenta sprijinul european şi va asigura întreţinerea şi depozitarea echipamentelor militare furnizate Nigerului.

Aceste două finanţări ridică la 65 de milioane de euro finanţarea acordată Nigerului prin intermediul FEP în cadrul strategiei integrate a UE în Sahel.

“Aceste măsuri de asistenţă consolidează şi mai mult parteneriatul de apărare UE-Niger şi arată angajamentul clar al UE de a sprijini Nigerul şi poporul său în eforturile de a obţine pacea şi stabilitatea în Niger şi în întregul Sahel”, se explică în comunicat.

FEP a fost creat în martie 2021 pentru a finanţa toate acţiunile de politica externă şi de securitate comună (PESC) ale UE în domeniile militar şi al apărării. Format din contribuţii ale statelor membre, el este independent de bugetul european şi gestionat numai de statele membre. Deciziile se iau în unanimitate.

Citește și : Taiwanul a detectat 37 de avioane militare chineze în jurul insulei

O misiune de parteneriat militar (EUMPM) a fost înfiinţată în Niger în februarie 2023 pentru a sprijini ţara africană în lupta împotriva grupărilor armate.

Nigerul a devenit baza prezenţei militare europene în Sahel după loviturile de stat din Mali şi Burkina Faso care au constrâns forţele franceze şi misiunile militare ale UE să se retragă din cele două ţări.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Viktor Orban, în vizită la Oradea. Obiectivul strategic, susținerea României pentru aderarea la spațiul Schengen

Viktor Orban, în vizită la Oradea. Obiectivul strategic, susținerea României pentru aderarea la spațiul Schengen Premierul ungar va vizita Partium la începutul lunii iunie și...

Igor Grosu este aşteptat în capitala Franţei

Igor Grosu este aşteptat în capitala Franţei Președintele Parlamentului, Igor Grosu, va întreprinde în această săptămână o vizită de lucru la Paris. Anunțul a fost...

Competenţe legislative ale Parlamentului European

Competenţe legislative ale Parlamentului European Tratatele europene i-au conferit Parlamentului European o gamă largă de competenţe în calitate de organism al Uniunii Europene ales direct. În...

Comisia Europeană justifică ajutorul acordat Iranului pentru găsirea elicopterului prezidenţial

Comisia Europeană justifică ajutorul acordat Iranului pentru găsirea elicopterului prezidenţial Comisia Europeană a declarat luni că ajutorul pe care l-a oferit duminică eforturilor de căutare...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.