UE cere o “anchetă aprofundată” în cazul jurnalistului saudit Khashoggi dispărut în Turcia

Publicat:

Uniunea Europeană susţine poziţia SUA privind dispariţia jurnalistului saudit Jamal Khashoggi şi doreşte de asemenea o “anchetă aprofundată” în acest caz, a declarat marţi la Lisabona vicepreşedinta Comisiei Europene, Federica Mogherini, relatează AFP, potrivit Agerpres.

“Noi subscriem 100% la poziţia americană. Aşteptăm o investigaţie aprofundată şi o transparenţă deplină din partea autorităţilor saudite asupra a ceea ce s-a întâmplat “, a afirmat şefa diplomaţiei UE, după o întâlnire cu ministrul de externe portughez Augusto Santos Silva.


Citește și : Ambasadoarea SUA la ONU a demisionat

La Geneva, Înaltul Comisar ONU pentru Drepturile Omului a descris situaţia drept “un caz de interes public imens”, potrivit purtătoarei sale de cuvânt Ravina Shamdasani.

“Dacă informaţiile despre moartea jurnalistului şi circumstanţele extraordinare care au precedat-o sunt confirmate, este într-adevăr şocant”, a spus ea în cadrul unei conferinţe de presă.

Jamal Khashoggi a intrat marţea trecută în consulatul Arabiei Saudite la Istanbul, de unde nu a mai ieşit, potrivit poliţiei turce. Jurnalistul, un critic al puterii de la Riad care scria îndeosebi pentru The Washington Post, a mers la consulat în vederea viitoarei sale căsătorii.

Responsabili turci au afirmat sâmbătă seara că, potrivit primelor elemente ale anchetei, Khashoggi, 59 de ani, a fost asasinat în interiorul consulatului, informaţii considerate drept “neîntemeiate” de autorităţile saudite.

Citește și : NATO îşi va testa capacitatea de a opri şi respinge o ofensivă lansată împotriva Norvegiei dinspre Rusia

Surse turceşti au afirmat că operaţiunea a fost întreprinsă de către un grup format din 15 persoane care au mers la consulat după ce au sosit la Istanbul la bordul a două avioane în aceeaşi zi.

Preşedintele american Donald Trump şi-a exprimat luni îngrijorarea în legătură cu dispariţia jurnalistului saudit. Secretarul de stat american Mike Pompeo a cerut guvernului saudit să clarifice cazul într-un mod “transparent”.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Meniul de 10.000 de lire sterline pe care îl iau Prințul William și Kate în avion, la clasa întâi

Meniul de 10.000 de lire sterline pe care îl iau Prințul William și Kate în avion, la clasa întâi Te-ai întrebat ce servesc membrii familiei...

Messi a salvat Inter Miami

Messi a salvat Inter Miami Atacantul argentinian al Inter Miami, Lionel Messi, a adus clubului său o remiză în meciul din MLS cu Charlotte. Jocul din...

Pericol iminent. Cod roșu de inundații, emis acum de hidrologi. HARTA zonelor de vizate

Pericol iminent. Cod roșu de inundații, emis acum de hidrologi. HARTA zonelor de vizate Cod Roșu de inundații în România! Forțele de intervenție de la...

Agenția de rating Fitch a oferit Republicii Moldova ratingul de țară B+ cu perspectivă stabilă

Agenția de rating Fitch a oferit Republicii Moldova ratingul de țară B+ cu perspectivă stabilă Autoritățile Republicii Moldova sunt determinate să mențină stabilitatea macrofinanciară, iar...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.