X

UE cere o anchetă independentă asupra gropilor comune descoperite în spitalele din Fâşia Gaza

UE cere o anchetă independentă asupra gropilor comune descoperite în spitalele din Fâşia Gaza

Uniunea Europeană a anunţat miercuri, prin vocea unui purtător de cuvânt, că doreşte o anchetă “independentă” după descoperirea unor gropi comune în principalele două spitale din Fâşia Gaza, relatează AFP.

“Este ceva care ne obligă să cerem o anchetă independentă asupra tuturor suspiciunilor şi a circumstanţelor” cu privire la această descoperire, “pentru că ea creează impresia că ar putea exista încălcari ale drepturilor omului”, a declarat un purtător de cuvânt al diplomaţiei UE, Peter Stano, potrivit stiripesurse.ro.

Citește și : Andrei Galațchi, ‘omul lui Șor’ a fost eliberat din arest preventiv

ONU a cerut deja marţi o anchetă internaţională asupra gropilor comune descoperite în principalele două spitale din Fâşia Gaza.

Într-un comunicat, Înaltul Comisar al ONU pentru Drepturile Omului, Volker Turk, s-a declarat “îngrozit” de distrugerea celor două cele mai mari spitale din Fâşia Gaza, spitalul al-Shifa şi complexul medical Nasser din Khan Younis, şi de “descoperirea de gropi comune în apropierea acestor locuri”.

Armata israeliană a negat orice responsabilitate. Acuzaţia că ea “a îngropat trupurile palestinienilor este fără temei”, a afirmat armata.

Un responsabil al Apărării Civile din Fâşia Gaza a afirmat marţi că echipele sale au descoperit de sâmbătă corpurile a circa 340 de persoane în gropi comune în incinta spitalului Nasser din Khan Younis. Unele corpuri aveau mâinile legate, a adăugat el.

În ceea ce priveşte spitalul al-Shifa, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a transmis la începutul lunii aprilie că acesta a fost redus la o “cochilie goală” înconjurată de cadavre umane în urma ultimei operaţiuni israeliene împotriva acestui spital.

Citește și : Adjunctul lui Şoigu, unul dintre cei mai bogaţi oameni din Rusia, riscă 15 ani de închisoare pentru că a luat mită

Spitalele din Fâşia Gaza au fost ţinta unor atacuri dure în operaţiunea militară pe care armata israeliană o desfăşoară în enclava palestiniană după atacul efectuat de combatanţi Hamas pe 7 octombrie în partea de sud a teritoriului israelian.

Conform Israelului, mişcarea islamistă palestiniană a folosit spitalele pentru a lansa atacuri şi pentru a ascunde acolo tuneluri şi arme, ceea ce Hamas neagă.

Tags: anchetafasia gazahamasisraelUE
Externe