UE îşi întăreşte supravegherea frontierelor: Frontex îşi va suplimenta efectivele la 10.000 de persoane până în anul 2027

Publicat:

Negociatorii Parlamentului European şi ai Consiliului UE au convenit joi, la Bruxelles, să suplimenteze efectivele Agenţiei europene pentru frontiere şi paza de coastă (Frontex) de la 1.500 de persoane în prezent la 10.000 în anul 2027, transmite dpa, potrivit Agerpres.

Potrivit acordului convenit joi, Frontex va avea atribuţii extinse de a opera în regiunile frontaliere ale Uniunii Europene, cu condiţia ca statele gazdă să fie de acord.


Citește și : 40 de copii, ucişi în ultimul an în manifestaţiile desfăşurate în Fâşia Gaza (UNICEF)

În 2018, Comisia Europeană a propus ca Frontex să aibă în anul 2020 un număr de 10.000 de gărzi frontaliere, în cadrul unei serii de măsuri pentru combaterea migraţiei ilegale, în pofida reducerii acestui fenomen în ultimii ani.

Propunerea executivului UE s-a bazat pe ideea că un Frontex mai solid şi mai mare va permite Uniunii Europene să-şi controleze mai bine graniţele, ceea ce ar însemna că blocul comunitar va putea elimina controalele existente la frontierele sale interne.

Totuşi, multe state membre s-au opus, în opinia lor calendarul propus de Comisie fiind prea ambiţios. Mai multe ţări au susţinut că propunerea respectivă le-ar putea priva de controlul suveran asupra graniţelor lor.

Acordul încheiat joi de PE şi ţările membre prevede că suplimentarea efectivelor Frontex va începe în 2021. Gărzile Frontex vor putea folosi forţa şi purta armă dacă ţările gazdă vor fi de acord.

Citește și : ‘Prima definiţie internaţională’ a sexismului, adoptată de Consiliul Europei

Statele membre vor păstra prerogativa controlului suveran asupra propriilor frontiere, iar aprobarea lor va fi necesară pentru autorizarea operaţiunilor Frontex.

Un rol sporit în controlul activităţii Frontex îl vor avea Parlamentul European şi parlamentele naţionale, instituţii care urmează să ratifice acordul convenit joi la Bruxelles.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

O fetiţă de 3 ani din Moldova a fost găsită pe un şantier din Italia

O fetiţă de 3 ani din Moldova a fost găsită pe un şantier din Italia O fetiță de 3 ani din R.Moldova a fost găsită...

Pfizer va testa în studii clinice un medicament oral pentru slăbit

Pfizer va testa în studii clinice un medicament oral pentru slăbit Grupul farmaceutic american Pfizer va testa în studii clinice o versiune modificată a unui...

Studiu: Cum sunt manipulați oamenii ca să nu renunțe la abonamentele pentru aplicații și site-uri?

Studiu: Cum sunt manipulați oamenii ca să nu renunțe la abonamentele pentru aplicații și site-uri? Studiu FTC: Majoritatea aplicațiilor și site-urilor web cu abonament practică...

UE amenință platforma X cu o amendă uriașă. Ce legi încalcă rețeaua socială a lui Elon Musk

UE amenință platforma X cu o amendă uriașă. Ce legi încalcă rețeaua socială a lui Elon Musk Platforma X, fostă Twitter, a lui Elon Musk...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.