UE nu se lasă intimidată de eventuale contramăsuri ale Moscovei împotriva intenţiei de a folosi activele ruseşti îngheţate (Michel)

Publicat:

UE nu se lasă intimidată de eventuale contramăsuri ale Moscovei împotriva intenţiei de a folosi activele ruseşti îngheţate (Michel)

Uniunea Europeană nu se va lăsa intimidată de posibile contramăsuri luate de Moscova împotriva intenţiei de a folosi veniturile rezultate din activele ruseşti îngheţate în Europa pentru a înarma Ucraina, a afirmat vineri preşedintele Consiliului European, Charles Michel, transmite Reuters.

”Nu suntem intimidaţi de Rusia. Şi credem că este corect ca veniturile din acele active străine să fie folosite pentru Ucraina întrucât aceasta este victima agresiunii lansate de Rusia”, a spus Michel în conferinţa de presă organizată după încheierea summitului UE desfăşurat joi şi vineri la Bruxelles, potrivit stiripesurse.ro.


Citește și: Galbur: „Reunificarea cu România – unica soluție”

El a adăugat că declaraţiile Rusiei legate de război arată importanţa construirii unei industrii a apărării a Uniunii Europene.

”Trebuie să fim lucizi şi să le spunem cetăţenilor noştri din întreaga UE că, dacă vrem pace, securitate şi stabilitate, este extrem de important să ne îmbunătăţim capacităţile de apărare şi să construim o adevărată Uniune Europeană în domeniul apărării”, a subliniat Charles Michel.

La rândul său, preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a spus că respectivele comentarii ale Kremlinului arată că acesta a trădat populaţia rusă în ultimii doi ani ascunzând faptele şi negând că Rusia se află în război.

”Consiliul European a analizat progresele înregistrate cu privire la următorii paşi concreţi în sensul direcţionării veniturilor extraordinare provenite din activele blocate ale Rusiei în beneficiul Ucrainei, inclusiv posibilitatea de a finanţa sprijinul militar. Acesta invită Consiliul să ducă mai departe lucrările referitoare la propunerile recente ale Înaltului Reprezentant şi ale Comisiei Europene”, relevă concluziile Consiliului European desfăşurat joi şi vineri la Bruxelles.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat vineri că Rusia se consideră în război din cauza implicării Occidentului de partea Ucrainei şi nu poate permite existenţa la graniţele sale a unui stat care s-a arătat gata să folosească orice metodă pentru a prelua controlul asupra Crimeei.

Aceste comentarii, făcute de purtătorul de cuvânt al Kremlinului în cadrul unui interviu acordat publicaţiei ruse ‘Argumentî i Faktî’, unele dintre cele mai dure la adresa Ucraina, intervin după un atac masiv al Rusiei efectuat noaptea trecută asupra infrastructurii energetice a Ucrainei.

Citește și: Condițiile moderne de trai au ajuns la Cociulia

“Ne aflăm în stare de război. Da, aceasta a început ca o operaţiune militară specială, dar de îndată ce această bandă s-a format, când Occidentul colectiv a participat la toate acestea alături de Ucraina, pentru noi a devenit un război”, a spus Dmitri Peskov, citat de AFP.

El a insistat că Rusia va continua să facă tot ce îi stă în putinţă pentru a se asigura că potenţialul de război al Ucrainei nu reprezintă o ameninţare pentru cetăţenii şi teritoriile sale, inclusiv pentru cele patru regiuni ucrainene anexate în primul an de război.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

PSDE vrea să scape ţara de flagelul traseismului politic

PSDE vrea să scape ţara de flagelul traseismului politic Partidul Social Democrat European (PSDE) a anunțat astăzi, într-o conferință de presă, despre lansarea proiectului Declarației...

ANI le reamintește liderilor partidelor politice că sunt obligați să-și declare averea

ANI le reamintește liderilor partidelor politice că sunt obligați să-și declare averea Autoritatea Națională de Integritate (ANI) le reamintește liderilor partidelor politice despre obligativitatea de...

Moldovagaz va cumpăra gaz mai ieftin de luna viitoare

Moldovagaz va cumpăra gaz mai ieftin de luna viitoare Moldovagaz anunță că va cumpăra metan de la Energocom în luna mai, în urma licitației de...

Curtea de Conturi îşi caută în continuare un nou membru

Curtea de Conturi îşi caută în continuare un nou membru Președintele Curții de Conturi a Republicii Moldova (CCRM) a anunțat, din data de 3 aprilie...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.