UE prelungeşte cadrul temporar ce permite statelor membre să acorde mai uşor ajutoare publice agricultorilor

Publicat:

UE prelungeşte cadrul temporar ce permite statelor membre să acorde mai uşor ajutoare publice agricultorilor

Un cadru temporar ce permite statelor din UE să acorde mai uşor importante ajutoare publice întreprinderilor agricole afectate de impactul războiului din Ucraina va fi prelungit cu şase luni, până la sfârşitul lui 2024, a anunţat joi Comisia Europeană, informează AFP şi dpa.

Acest mecanism a fost adoptat în martie 2022 după invazia declanşată de Rusia împotriva Ucrainei, invazie ce a dus la explozia costurilor la energie şi la îngrăşăminte, în condiţiile în care cele două ţări aflate în război erau importanţi producători de aceste produse, potrivit stiripesurse.ro.


Citește și : Andrei Galațchi, ‘omul lui Șor’ a fost eliberat din arest preventiv

Acest “cadru temporar de criză” le permitea statelor membre să aloce, până la sfârşitul lui iunie 2024, până la 280.000 de euro ajutoare publice întreprinderilor agricole afectate de criză, precum şi până la 335.000 de euro întreprinderilor din sectorul piscicol şi acvacultură, o relaxare clară în raport cu regulile stricte ale UE privind ajutoarele de stat.

De acum, statele membre ale UE vor putea, dacă doresc, să distribuie până pe 31 decembrie 2024 aceste ajutoare întreprinderilor agricole afectate.

Nivelul plafoanelor de ajutoare nu se modifică, însă limita de şase luni “oferă mai mult timp pentru a pune în aplicare măsuri de sprijin dacă este necesar”, explică executivul european.

Aceasta era o cerere fermă a celor 27 de state membre, confruntate din ianuarie cu furia sectorului agricol, alimentată în special de importurile de cereale şi produse ucrainene exceptate de taxe vamale.

Reuniţi luni la Luxemburg, miniştrii agriculturii din circa 15 state ale UE, printre care Franţa şi Germania, au cerut Comisiei să majoreze nivelul maxim de ajutoare publice pe care o ţară îl poate acorda unei întreprinderi agricole fără notificare oficială sau undă verde prealabilă din partea Bruxellesului.

Citește și : Adjunctul lui Şoigu, unul dintre cei mai bogaţi oameni din Rusia, riscă 15 ani de închisoare pentru că a luat mită

Potrivit unei legislaţii amendate în 2019, statele membre pot să aloce până la 20.000 de euro – chiar 25.000 de euro în anumite condiţii – subvenţii publice (în afara fondurilor europene ale PAC) unei exploataţii agricole pe o perioadă de trei ani, fără să trebuiască să informeze Comisia Europeană, gardian în domeniul concurenţei.

Dincolo de acest plafon, ele trebuie să detalieze aceste finanţări Bruxellesului, care se poate opune. Aceste 15 state doresc majorarea acestui plafon la 50.000 de euro pe întreprindere agricolă timp de trei ani.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Trei jucători de fotbal, implicaţi în mafia pariurilor, au fost arestaţi în Australia

Trei jucători de fotbal, implicaţi în mafia pariurilor, au fost arestaţi în Australia Trei jucători ai clubului australian de fotbal Macarthur FC au fost arestaţi...

Moldova, este vizată în proiecte care vor asigura noi capacități la centrala nucleară de la Kozlodui

Moldova, este vizată în proiecte care vor asigura noi capacități la centrala nucleară de la Kozlodui Republica Moldova, ca parte a Coridorului Vertical de Gaze...

Un politician german a fost atacat în nordul ţării

Un politician german a fost atacat în nordul ţării Un membru al parlamentului regional al partidului de extremă-dreapta Alternativa pentru Germania (AfD) a fost rănit...

S-a descins cu percheziții în biroul unui vameș. Ar fi luat mită de la un voluntar care transporta refugiați

S-a descins cu percheziții în biroul unui vameș. Ar fi luat mită de la un voluntar care transporta refugiați Un vameș de la Postul Vamal...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.