UE şi China subliniază ‘necesitatea imperativă’ ca pacea să revină ‘cât mai repede posibil’ în Europa

Publicat:

Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe şi politica de securitate, Josep Borrell, şi ministrul chinez de externe Wang Yi au subliniat marţi ‘necesitatea imperativă’ ca pacea să revină ‘cât mai repede posibil’ în Europa, relatează EFE, potrivit agerpres.  

Discuţia telefonică purtată de Borrell şi Wang, a treia la număr de la începutul invaziei Rusiei în Ucraina, a avut loc cu trei zile înainte de summitul UE-China, preconizat pentru vineri, în format de videoconferinţă, precizează Serviciul European de Acţiune Externă (SEAE) într-un comunicat.


Citește și : Liz Truss acuză Rusia că RĂPEŞTE civili din Ucraina

Şefii diplomaţiilor din UE şi China ‘au fost de acord că este imperativ necesar ca pacea să fie restabilită cât mai repede posibil pe continentul european’, indică SEAE.

În această privinţă, Borrell şi Wang au discutat despre negocierile ucraineano-ruse în curs de desfăşurare şi despre necesitatea unei încetări a focului pentru stabilirea coridoarelor umanitare şi prevenirea oricărui risc de escaladare viitoare, potrivit comunicatului.

Ucraina va constitui o temă principală a celui de-al 23-lea summit UE-China de la 1 aprilie.

În discuţia telefonică de marţi, Borrell i-a spus lui Wang că ‘războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei încalcă grav dreptul internaţional şi provoacă pierderi masive de vieţi omeneşti şi răniţi în rândul civililor’.

În plus, a spus şeful diplomaţiei europene, invazia Rusiei în Ucraina a provocat o ‘turbulenţă majoră’ în economia mondială într-un moment în care atenţia, potrivit lui, ar trebui să se concentreze asupra redresării globale după pandemia de COVID-19.

Citește și : STARE de ALERTĂ în Marea Neagră! Turcia se apucă ‘de pescuit’ minele care plutesc în derivă

Agenda summitului de vineri – pe care atât Borrell, cât şi Wang au spus că îl aşteaptă ‘cu interes’ – va fi ‘amplă şi va include probleme economice, climatice, privind redresarea mondială, regională, precum şi drepturile omului’, potrivit SEAE.

Acest summit va avea loc la opt zile după ce atât UE, G7, cât şi NATO au avertizat China în trei summituri consecutive desfăşurate la Bruxelles în 24 martie să se distanţeze în mod clar de Rusia şi să se alăture Occidentului pentru a cere o încheiere paşnică a conflictului din Ucraina, notează EFE.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Mai mult de jumătate dintre statele UE cer un nou sistem care să faciliteze returnarea migranţilor

Mai mult de jumătate dintre statele UE cer un nou sistem care să faciliteze returnarea migranţilor Un număr de 17 state europene au cerut Comisiei...

O moldoveancă de 18 ani, ucisă cu bestialitate de un vecin, la Băcău: Crima a avut loc sub ochii fraților mai mici

O moldoveancă de 18 ani, ucisă cu bestialitate de un vecin, la Băcău: Crima a avut loc sub ochii fraților mai mici O moldoveancă de...

/FOTO/ Un nou record mondial! Cât cântărește cel mai mare pepene verde, cultivat vreodată de un bărbat din SUA

/FOTO/ Un nou record mondial! Cât cântărește cel mai mare pepene verde, cultivat vreodată de un bărbat din SUA A fost înregistrat un nou record...

Mai mulți fani ai lui Ajax, arestați în timpul meciului cu Slavia Praga; Motivul pentru care au fost reținuți

Mai mulți fani ai lui Ajax, arestați în timpul meciului cu Slavia Praga; Motivul pentru care au fost reținuți Ajax Amstedam a remizat în deplasare...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.