UE speră la un acord nuclear cu Iranul în zilele următoare

Publicat:

Şeful diplomaţiei europene Josep Borrell a declarat miercuri că speră într-un acord nuclear iranian “în zilele următoare”, pe fondul consultărilor dintre preşedintele Joe Biden şi premierul israelian Yair Lapid, un opozant înverşunat al acordului, transmite AFP, potrivit agerpres.

“Sper că în zilele următoare nu vom pierde acest elan şi că putem încheia acordul”, a spus Josep Borrell după reuniunea informală a miniştrilor de externe din statele membre ale UE de la Praga.


Vezi şi: Zelenski, invitat surpriză în deschiderea festivalului de film de la Veneţia – VIDEO – Black News

“Este clar că există un teren de înţelegere, că avem un acord care ţine cont, cred, de preocupările fiecăruia”, a asigurat el.

Uniunea Europeană a prezentat pe 8 august ceea ce a numit un text final pentru restabilirea acordului istoric din 2015, îngropat de fostul preşedinte american Donald Trump.

Conform noii propuneri, Iranul va beneficia de o diminuare a sancţiunilor şi ar putea să vândă din nou petrolul în schimbul unor restricţii stricte asupra programului său nuclear. Iranul şi Statele Unite au răspuns propunând o serie de modificări.

Citeşte şi: Priti Patel cere poliției ‘TREZITE’ să revină la elementele de bază ale meseriei – Black News

Semn al implicării preşedintelui american, Joe Biden a discutat miercuri cu şeful guvernului israelian, Yair Lapid. Washingtonul asigură că Iranul a făcut concesii cruciale şi, în special, a renunţat la cererea de a bloca anumite inspecţii ale Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA). Cu toate acestea, subiectul inspecţiilor rămâne extrem de sensibil pentru ambele părţi.

Teheranul a cerut recent închiderea unei anchete a AIEA despre urmele de uraniu îmbogăţit găsite în trei situri nedeclarate, pe care şeful AIEA, Rafael Grossi, o refuză. AIEA a deplâns lipsa unor răspunsuri “credibile” din partea Teheranului cu privire la aceste urme.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Ce înseamnă NATO pentru lume

Ce înseamnă NATO pentru lume După 75 de ani, Alianța rămâne indispensabilă Comentariu de JENS STOLTENBERG, Secretar General al NATO pentru FOREIGN AFFAIRS Săptămâna viitoare, liderii celor...

Netanyahu în luptă cu armata israeliană (editorial)

Netanyahu în luptă cu armata israeliană Sara Netanyahu a acuzat săptămâna trecută la o întâlnire privată cu familiile ostaticilor că șefii armatei israeliene (IDF) încearcă...

CNN: Războaie pentru energie se vor desfășura sub apă. Rusia se pregătește

CNN: Războaie pentru energie se vor desfășura sub apă. Rusia se pregătește Cererea de energie electrică este în creștere, iar tot mai multe țări încearcă...

Vulgarizarea patriotismului, rețeta Simion-Șoșoacă

Vulgarizarea patriotismului, rețeta Simion-Șoșoacă Prima și cea mai importantă lecție a alegerilor locale și europarlamentare este confiscarea patriotismului de către partidele extremiste AUR și SOS,...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.