UE sprijină 170 de proiecte noi pentru a ajuta statele membre să îşi transpună în practică agenda de reforme

Publicat:

UE sprijină 170 de proiecte noi pentru a ajuta statele membre să îşi transpună în practică agenda de reforme

Comisia Europeană a selectat, marţi, o nouă rundă de 170 de proiecte în cadrul Instrumentului de sprijin tehnic (IST), pentru a sprijini statele membre să conceapă şi să pună în aplicare în total 307 reforme în 2024, ceea ce va consolida competitivitatea, rezilienţa şi modernizarea statelor membre, informează un comunicat de presă al Executivului comunitar.

Aceste reforme vor acoperi o gamă largă de domenii care au un impact asupra vieţii cetăţenilor din UE, de la aplicarea inteligenţei artificiale în întreprinderi şi în administraţiile publice, punerea în aplicare a Planului industrial al Pactului verde şi a altor reforme esenţiale pentru tranziţia către o economie cu zero emisii nete, sprijinirea egalităţii de gen şi combaterea exodului creierelor şi furnizarea de servicii de îngrijire a sănătăţii mintale tinerilor şi copiilor, potrivit stiripesurse.ro.


Citește și : Cum a ajuns Rusia în vizorul ISIS

Pe baza reformelor deja puse în aplicare în cadrul IST în cei patru ani, care se ridică la aproximativ 780 de proiecte pentru aproximativ 1.200 de reforme, noua rundă de reforme va oferi sprijin tehnic personalizat statelor membre, pentru a le ajuta să conceapă şi să pună în aplicare reformele de care au nevoie, îndeplinind astfel priorităţile naţionale şi ale UE pe teren.

“Odată cu această nouă rundă de proiecte de reformă, Instrumentul de sprijin tehnic intră în cel de-al cincilea an de activitate de succes. Se preconizează că administraţiile publice vor răspunde provocărilor emergente şi vor îndeplini priorităţile comune, de la tranziţia către o economie cu zero emisii nete la rolul IA într-o societate din ce în ce mai digitală”, a declarat comisarul pentru coeziune şi reforme, Elisa Ferreira.

În 2024, IST va sprijini schimburile de funcţionari publici în cadrul Iniţiativei de cooperare în domeniul administraţiei publice (PACE), o iniţiativă lansată pentru promovarea învăţării inter pares în rândul funcţionarilor publici din diferite state membre. Aceste schimburi vor implica 200 de funcţionari publici din 12 de state membre, pentru a-şi consolida competenţele în domenii-cheie precum finanţarea durabilă, digitalizarea administraţiei, utilizarea fondurilor UE şi alfabetizarea în materie de date.

Reformele sprijinite de IST în 2024 vor contribui la priorităţile politice comune ale UE şi ale statelor membre: 31% din reformele selectate se vor axa pe tranziţia către o economie cu zero emisii nete. Aceste reforme se vor referi în primul rând la Planul industrial al Pactului verde, la biodiversitate şi la transportul ecologic. IST va ajuta, de asemenea, administraţiile publice naţionale, regionale şi locale să integreze tehnologii şi sisteme digitale şi să devină mai inteligente de IA, 2% dintre reformele selectate fiind legate de tranziţia digitală.

O altă componentă esenţială a reformelor IST din 2024 este abordarea şi atenuarea impactului schimbărilor demografice în mai multe sectoare, cum ar fi sistemele de sănătate şi de protecţie socială, migraţia, politicile publice şi întocmirea bugetului. În plus, în 2024, copiii şi tinerii se vor afla în centrul a 31 de reforme în cadrul proiectelor din toate statele membre, cu reforme axate pe educaţie şi pe sănătatea mintală şi bunăstarea copiilor şi a tinerilor.

Comisia va continua să sprijine statele membre în abordarea împreună a provocărilor comune, în reducerea disparităţilor economice, sociale şi teritoriale şi în consolidarea guvernanţei la toate nivelurile. Proiectele IST vor promova învăţarea inter pares, oferind în acelaşi timp sprijin adaptat contextelor naţionale şi regionale.

Citește și : Cine este oligarhul care deține mall-ul în care a avut loc atacul terorist din Moscova

În 2024, IST va sprijini 43 de proiecte de reformă multinaţionale şi 38 proiecte de reformă regională. Comisia va aborda, de asemenea, nevoile comune de reformă ale statelor membre, de la promovarea sistemelor de dezvoltare a competenţelor până la îmbunătăţirea calităţii finanţelor publice, de exemplu. Ciclul IST pentru 2024 va sprijini 13 proiecte emblematice.

IST este un instrument al UE bazat pe cerere, care oferă expertiză personalizată autorităţilor statelor membre care solicită sprijin anual. Acesta nu ia forma unui sprijin financiar, ci constă în furnizarea de expertiză şi cunoştinţe de înaltă calitate şi adaptate şi poate lua forma consilierii strategice sau tehnice, a studiilor de evaluare a nevoilor de reformă, a formării sau a misiunilor la nivel naţional ale experţilor.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Șeful armatei britanice: Lui Putin i-ar lua cinci ani pentru a readuce armata Moscovei la forța sa din luna februarie a anului 2022

Șeful armatei britanice: Lui Putin i-ar lua cinci ani pentru a readuce armata Moscovei la forța sa din luna februarie a anului 2022 Șeful forțelor...

Biden se va adresa miercuri naţiunii pentru prima dată de la retragerea candidaturii

Biden se va adresa miercuri naţiunii pentru prima dată de la retragerea candidaturii Preşedintele american Joe Biden se va adresa miercuri naţiunii pentru prima dată...

Consiliul Municipal Chișinău a votat noile taxe locale

Consiliul Municipal Chișinău a votat noile taxe locale Consiliul Municipal Chișinău a votat noile taxe locale. Unitățile comerciale și întreprinderile care prestează servicii în municipiu...

CSP va lansa un nou concurs public pentru selectarea candidatului la funcția de procuror-șef al PCCOCS

CSP va lansa un nou concurs public pentru selectarea candidatului la funcția de procuror-șef al PCCOCS O nouă bătălie urmează să fie anunțată la Procuratura...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.