UE vrea să înceapă pe 25 iunie negocierile de aderare cu Moldova şi Ucraina

Publicat:

UE vrea să înceapă pe 25 iunie negocierile de aderare cu Moldova şi Ucraina

Uniunea Europeană ar urma să demareze negocierile de aderare cu Republica Moldova și Ucraina pe data de 25 iunie, relatează Politico, cu referire la cinci diplomați europeni, care au făcut declarații sub condiția anonimității.

Blocul își propune să înceapă discuții oficiale de aderare pentru Ucraina și Moldova încă de pe 25 iunie, data unui summit al Consiliului European”, scrie Politico.


Vezi şi: VIDEO – Cutremure în regiunea Napoli, fără pagube majore – Stiripesurse.md

Potrivit sursei, principalul impediment în procesul de aderare negocierilor este Ungaria, care urmează să preia președinția rotativă a UE la sfârșitul lunii iunie. Politico precizează că președintele Ungariei, Viktor Orban nu și-ar dori ca subiectul accederii Ucrainei să umbrească cele șase luni în care va conduce UE, sugerează unul dintre diplomații citați de Politico.

UE vrea să înceapă pe 25 iunie negocierile de aderare cu Moldova şi Ucraina

Potrivit lui, lansarea negocierilor la sfârșitul lunii iunie, când spațiul mediatic al UE va fi plin de alte știri, va permite Ungariei să se concentreze pe alte priorități în timpul președinției sale.

Amintim că și șeful Delegației UE la Chișinău, Jānis Mažeiks, a confirmat într-o emisiune la TV8 că Ucraina și Republica Moldova ar putea începe negocierile de aderare la UE până la finele lunii iunie, înaintea alegerilor parlamentare din țările UE.

Da, acest lucru este posibil. Nu aș vrea să dau speranțe mari acum, deoarece consultările au loc, totul este în mâinile țărilor membre ale UE. Dar UE a dat deja undă verde începerii negocierilor încă în decembrie. Acum, este necesar să aibă loc Conferința interguvernamentală în care să fie adoptat acordul privind cadrul negocierilor. Aceste consultări încă au loc, dar sunt informații că, într-adevăr, este posibilă lansarea negocierilor până la finele lunii iunie”, a declarat șeful Delegației UE la Chișinău.

UE vrea să înceapă pe 25 iunie negocierile de aderare cu Moldova şi Ucraina

Diplomatul european a menționat că la această etapă, decizia privind începerea negocierilor de aderare va fi luată la pachet pentru Ucraina și Republica Moldova. Ulterior, însă, fiecare țară va negocia separat fiecare capitol.

Esența negocierilor constă în implementarea în egală măsură a legislației europene în toate țările membre. Cu siguranță, situația va fi diferită în fiecare țară candidat. Al doilea lucru important pentru UE este să existe mecanisme și instituții capabile să implementeze aquis-ul comunitar, iar în al treilea rând – să aibă resursele necesare”, a spus Mazeiks.

În același timp, șeful Delegației UE a precizat că în cazul în care după alegerile prezidențiale și parlamentare va veni o altă guvernare care va modifica legislația și nu va progresa pe calea integrării europene, atunci procesul de negocieri se va stopa.

UE vrea să înceapă pe 25 iunie negocierile de aderare cu Moldova şi Ucraina

Este foarte important ca toate mișcările, care au avut loc pe parcursul ultimilor doi ani, să continue. Acum este un ritm foarte bun de mișcare înainte. Nu sunt salturi mari. Apropo, mereu am recomandat să nu fie salturi mari, deoarece este mai mare riscul unor erori. Dacă această mișcare înainte va continua, atunci momentul în care Republica Moldova va deveni membru UE va sosi mai devreme. Dacă în urma alegerilor sau a altor evenimente va avea loc un regres, atunci negocierile ar putea fi stopate”.

Republica Moldova și Ucraina ar urma să înceapă oficial negocierile de aderare la Uniunea Europeană la o conferință interguvernamentală planificată la Bruxelles în ultima săptămână din iunie. Europa Liberă a scris anterior, citând surse diplomatice sub condiția anonimatului, că evenimentul va avea loc înainte ca președinția rotativă a UE să fie preluată de Ungaria, la 1 iulie. Începerea negocierilor propriu-zise pe cele 30 de capitole de aderarea va fi lăsată, cel mai probabil, după Anul Nou.

Menționăm că Republica Moldova a depus o cerere de aderare la UE în martie 2022 și i s-a acordat statutul de țară candidată în iunie 2022. În decembrie 2023, liderii UE au decis să deschidă negocierile de aderare.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Cultivarea, prelucrarea și exportarea cânepei industriale – un proiect înaintat de Ministerul Agriculturii

Cultivarea, prelucrarea și exportarea cânepei industriale – un proiect înaintat de Ministerul Agriculturii Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare spune că în curând agricultorii din Republica...

Restricții la Facebook, TikTok, Instagram sau WhatsApp pentru copii: Cum pot părinții să pună limite pe telefonul adolescenților

Restricții la Facebook, TikTok, Instagram sau WhatsApp pentru copii: Cum pot părinții să pună limite pe telefonul adolescenților Într-un editorial recent publicat în New York...

Orașul care îi plătește pe oamenii fără adăpost cu 1.000 de dolari lunar

Orașul care îi plătește pe oamenii fără adăpost cu 1.000 de dolari lunar Peste 800 de locuitori ai orașului Denver din Colorado care nu aveau...

Ușile Serviciului 112 sunt deschise pentru copii în perioada vacanței de vară

Ușile Serviciului 112 sunt deschise pentru copii în perioada vacanței de vară Serviciul 112 organizează în timpul vacanței de vară vizite pentru copii la Centrele...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.