X

Ultimul prim-ministru democratic ales al Sudanului a decedat în urma infectării cu coronavirus

Ultimul prim-ministru democratic ales al Sudanului, Sadiq al-Mahdi, îndepărtat de la guvernare în 1989 printr-o lovitură de stat care l-a adus la putere pe Omar al-Bashir, a decedat în urma infectării cu coronavirus, a anunţat joi partidul său, transmite Reuters, potrivit agerpres.  

Mahdi, în vârstă de 84 de ani, fusese spitalizat în Emiratele Arabe Unite în urmă cu trei săptămâni.

Citește și : Toate școlile din Pakistan au fost ÎNCHISE

Sadiq al-Mahdi, strănepotul unui personaj mesianic care a luptat împotriva ocupaţiei britanice în secolul al XIX-lea, a fost o figură centrală în viaţa politică şi spirituală a ţării sale timp de peste o jumătate de secol.

Actualul prim-ministru Abdalla Hamdok l-a numit ‘unul din cei mai importanţi bărbaţi ai gândirii, politicii, literaturii şi înţelepciunii din ţara noastră’, iar administraţia de tranziţie din Sudan, care guvernează în baza unui acord de împărţire a puterii între grupări de militari şi de civili, a decretat trei zile de doliu naţional.

Al doilea mandat al lui Mahdi a luat sfârşit prin lovitura de stat din 1989 care l-a adus la putere pe Omar Hassan al-Bashir, pe atunci un militar obscur.

Partidul său moderat Umma a fost una din cele mai mari forţe de opoziţie sub autocratul Bashir, iar Mahdi a rămas un personaj influent chiar şi după îndepărtarea acestuia în aprilie 2019.

Citește și : Transportul vaccinului anti-COVID, o adevărată provocare pentru companiile de logistică

Fostul prim-ministru revenise în ţară în decembrie 2018, după un îndelungat autoexil, chiar în perioada în care protestele faţă de înrăutăţirea situaţiei economice luau amploare.

Fiica sa, Mariam Sadiq al-Mahdi, numărul doi al Partidului Umma, s-a aflat printre cei arestaţi în timpul demonstraţiilor.

Într-un comunicat, Partidul Umma a anunţat că Mahdi va fi înmormântat vineri dimineaţă, în oraşul sudanez Omdurman.

 

Tags: lovitura de statOmar al-BashirSadiq al-MahdiSudan
Categorii: Știrile zilei