X

Un ‘adjunct’ al şefului grupării Stat Islamic a fost condamnat la moarte prin spânzurare în Irak

Un ”adjunct” al şefului grupării ultraradicale Stat Islamic (SI) a fost condamnat la moarte prin spânzurare miercuri în Irak, a indicat într-un comunicat un tribunal din Bagdad, citat de AFP, potrivit agerpres.

”Tribunalul penal din Karkh şi-a pronunţat verdictul şi l-a condamnat la moarte prin spânzurare pe teroristul Ismail Alwan Salmane al-Ithawi”, a anunţat purtătorul de cuvânt al Consiliului Suprem al Magistraturii, Abdel Sattar Bayrakdar.

Citește și : Marea Britanie: BBC a deschis perioada de înscriere a cântecelor pentru concursul Eurovision 2019

Jihadistul ”ocupa mai multe posturi (de responsabilitate) în cadrul organizaţiei teroriste Daesh” (acronimul în arabă pentru gruparea Stat Islamic), a adăugat comunicatul tribunalului din Karkh.

El ”a fugit în Siria şi avea relaţii cu şefi tribali, apoi a ajuns în Turcia după eliberarea mai multor zone” ocupate de către jihadişti, a subliniat textul, precizând că a fost arestat ulterior datorită unei coordonări cu Turcia.

Autorităţile irakiene au anunţat pe 15 februarie că l-au repatriat pe Ismail al-Ithawi în Irak, ca urmare a arestării sale în Turcia, în cursul unei operaţiuni comune între serviciile de informaţii irakiene, turceşti şi americane.

Un înalt responsabil irakian din cadrul Souqour – ”Şoimii”, celula de spionaj a Ministerului irakian de Interne care se ocupă cu acţiunile de prindere a elementelor SI – a declarat atunci pentru AFP că organizaţia sa ”a reuşit să se infiltreze la cel mai înalt nivel al organizaţiei extremiste şi a reuşit să urmărească toate deplasările lui Ismail al-Ithawi (55 de ani), originar din Ramadi (vest).

Citește și : Bulgaria susţine Ungaria în divergenţele cu Uniunea Europeană

Ismail al-Ithawi era şeful comitetului însărcinat cu numirea de ”emiri”, ”wali” (cele mai înalte cadre) din SI, şi era de asemenea ”ministru însărcinat cu edictele religioase (fatwa) ale SI”, a explicat el.

Tags: adjunctbagdadIrakspanzurarestat islamictribunal
Categorii: Sinteze