Un bancher de top al lui Putin avertizează că economia Rusiei riscă ‘ruina’

Publicat:

Un bancher de top al lui Putin avertizează că economia Rusiei riscă ‘ruina’

Moscova trebuie să găsească rapid alte modalități de plată pentru exporturile sale sau economia sa afectată de sancțiuni riscă “ruinarea”, a declarat unul dintre principalii bancheri ai președintelui Vladimir Putin, în urma măsurilor luate de creditorii chinezi de a suspenda tranzacțiile cu băncile rusești.

Comentariile lui Vladimir Cistiuhin, prim-vicepreședinte al Băncii Rusiei, vin după o decizie a diviziei ruse a Băncii Chinei de a opri procesarea plăților în yuani cu băncile rusești sancționate de SUA, scrie Newsweek, potrivit stiripesurse.


Citește și: Mai marii Europei s-au înţeles: Ursula von der Leyen rămâne şefa Comisiei Europene

ICBC, China CITIC Bank și majoritatea celorlalte bănci chineze au luat măsuri similare, îngrijorate de posibilitatea de a nu intra în conflict cu sancțiunile occidentale, care au fost intensificate pentru a bloca finanțarea invaziei la scară largă a lui Putin în Ucraina.

La începutul acestei luni, SUA și alte țări au anunțat un nou val de sancțiuni care vizează instituțiile financiare ruse și entitățile și persoanele fizice care fac afaceri cu acestea.

Luând cuvântul la Forumul juridic internațional de la Sankt Petersburg, Cistiuhin a declarat că Rusia trebuie să dezvolte orice metode de plată pentru a rezolva o problemă tot mai mare cu transferurile internaționale în fața sancțiunilor.

“Trebuie să faceți totul pentru a menține roțile în mișcare”, a spus el, potrivit RBC, o publicație rusă de afaceri. “Trebuie încercat totul”, a continuat el, inclusiv lucruri care “ne păreau nepopulare ieri”. Cistiuhin a sugerat alternative precum swap-urile de credit și criptomonedele. El a afirmat că, fără modalități de plată a produselor în “țara noastră dependentă de exporturi și de importuri, ar însemna pur și simplu ruină”.

Decizia Băncii Chinei ar putea fi deosebit de dureroasă pentru Putin, având în vedere creșterea comerțului dintre Rusia și China, care a atins 218,2 miliarde de dolari anul trecut, consolidând rolul Chinei de aliat al Moscovei și linia de plutire economică.

Pe măsură ce Rusia se confruntă cu scăderea veniturilor din gaz, iar sancțiunile petroliere îngreunează vânzarea principalului său export – deși Moscova încă face bani din acesta – rolul Chinei a crescut ca partener-cheie în gestionarea turbulențelor cauzate de sancțiuni.

“Rusia nu poate dezvolta noi tehnologii în mod izolat, așa că se bazează pe confruntarea Chinei cu SUA și pe slăbiciunea UE”, a declarat Boris Grozovski, un expert în economia Rusiei, de la think tank-ul Wilson Center din Washington, D.C.

Citește și: Rusia interzice trei posturi TV din România

“Dacă fragmentarea geo-economică crește, China va fi mai înclinată să trateze cu Rusia ca pe unul dintre aliații săi cheie”, a declarat el pentru Newsweek. “Dacă nu, Rusia va avea, desigur, mari probleme cu decalajul tehnologic”.

Grozovski a declarat că, la prețurile actuale ale petrolului, nimic nu ar împiedica Rusia să cheltuiască între 8 și 10 la sută sau până la 40 la sută din bugetul național pentru război.

“Dacă războiul s-ar încheia, economia rusă s-ar opri brusc, ducând la o criză, dacă nu se fac pregătiri pentru următorul război”, a continuat el.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

VIDEO – Bebelușul care îi depășește pe Mozart și Liszt! Încă în scutece, dar cântă la pian ca un virtuoz

VIDEO - Bebelușul care îi depășește pe Mozart și Liszt! Încă în scutece, dar cântă la pian ca un virtuoz Deși e doar un bebeluș...

Astăzi, 30 iunie în Republica Moldova este marcată Ziua Națională a Portului Popular

Astăzi, 30 iunie în Republica Moldova este marcată Ziua Națională a Portului Popular Ziua Națională a Portului Popular este sărbătorită duminică, 30 iunie, în Republica...

Zelenski și-a reînnoit apelul la arme cu rază lungă de acțiune și apărare aeriană

Zelenski și-a reînnoit apelul la arme cu rază lungă de acțiune și apărare aeriană Președintele ucrainean Volodimir Zelensk și-a reînnoit apelul pentru mai multe arme...

Două persoane din Cantemir, sancționate după ce au dat foc la deșeuri menajere

Două persoane din Cantemir, sancționate după ce au dat foc la deșeuri menajere Două cazuri de incendiere a resturilor vegetale și a deșeurilor menajere au...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.