Un candidat prorus din R.Moldova a făcut SCANDAL la o dezbatere electorală televizată

Publicat:

Alexandr Kalinin, candidatul Partidului Regiunilor (prorus) la alegerile parlamentare din Republica Moldova din 11 iulie, care a participat luni seara la o dezbatere electorală în studioul unei televiziuni româneşti din Chişinău, s-a arătat nemulţumit de faptul că în cadrul dezbaterilor i se adresau întrebări în limba română şi nu în rusă, relatează marţi portalul Deschide.md, potrivit agerpres.

Întrucât a proferat injurii şi a refuzat să răspundă la întrebări, i-a fost tăiat microfonul de mai multe ori. La solicitarea moderatoarei ProTV din Chişinău de a i se închide microfonul pentru nerespectarea regulamentului dezbaterilor, acesta s-a răstit în limba rusă: ‘Nu îmi închideţi gura!’ Iar în timpul unei pauze publicitare, Kalinin a aruncat cu o sticlă de apă în panoul din spatele candidaţilor prezenţi la dezbateri.


Citește și: Suntem SPIONAȚI prin telefoane, computere, televizoare, mașini. Chiar și prin soneria de la ușă!

‘Am dreptul să vorbesc. Cine sunteţi voi aici să nu-mi permiteţi să vorbesc în ţara mea în limba mea? Nu mă liniştiţi. Vreţi să vorbim, o să vorbim în rusă!’, a mai spus candidatul Partidului Regiunilor, care s-a manifestat în continuare agresiv până a părăsit platoul.

Surse din interiorul televiziunii menţionate au declarat pentru Deschide.md că, înaintea de începerea dezbaterilor, Kalinin a fost întrebat dacă va avea nevoie de traducător din limba română în limba rusă, iar el a răspuns: ‘nu’, adăugând că va vorbi în rusă şi că va înţelege întrebările adresate în limba română.

Înainte de a părăsi platoul, reprezentantul Partidului Regiunilor şi-a prezentat programul vorbind numai în rusă şi a insistat că, dacă va câştiga alegerile, va cere penalizarea celor care nu respectă articolul 13 din Constituţie, făcând referire la articolul care prevede că limba de stat în Republica Moldova este limba moldovenească.

‘Suntem formaţiunea care va aduce consens în societate, toţi speculează pe tema identităţii naţionale, vom oferi limbii ruse statut de a doua limbă de stat, vom obţine posibilitatea pentru toţi cetăţenii de a vorbi în limba de stat – limba moldovenească, iar toţi cei care numesc limba moldovenească română – să poarte răspundere, inclusiv penală. Dacă locuiţi pe teritoriul Republicii Moldova, trebuie să respectaţi acest stat’, a avertizat Alexandr Kalinin, care s-a exprimat doar în limba rusă.

Declaraţiile acestuia au fost susţinute de reprezentantul Partidului ‘Patrioţii Moldovei’, Serghei Perciun, care a menţionat că formaţiunea sa optează pentru integrarea Republicii Moldova în spaţiul postsovietic.

‘Prioritatea noastră este revenirea la limba, la istoria moldovenească pentru ca noi să ne dezvoltăm aşa cum au făcut-o strămoşii noştri moldoveni, cu limbă moldovenească, cu istoria Moldovei. Să renunţăm odată la acest element româno-unionist, care ne dezbină societatea, doar beneficiind de piaţa rusă ne putem dezvolta’, a spus Serghei Perciun.

Citește și: Americanii vor relații mai stabile cu Rusia, dar vor riposta la atacuri. Cu China este mai complicat

Curtea Constituţională din Republica Moldova a decis la 5 decembrie 2013 că limba română este limba de stat a Republicii Moldova, deoarece acesta este termenul precizat în Declaraţia de Independenţă a republicii. Hotărârea Curţii a stabilit totodată că Declaraţia de Independenţă face corp comun cu textul Constituţiei (adoptate în 1994) şi prevederile acesteia prevalează asupra textului Constituţiei. În Declaraţia de Independenţă se menţionează că limba oficială în Republica Moldova este ‘limba româna în baza grafiei latine’, iar articolul 13 din Constituţie, care se referă la ‘limba moldovenească’, urmează să fie ajustat Declaraţiei de Independenţă.

Niciunul dintre forurile legislative care s-au perindat de atunci la Chişinău nu a reuşit să opereze această modificare. Astfel, ‘limba vorbită pe teritoriul Republicii Moldova’, alături de problema identitară continuă să divizeze societatea moldovenească şi să agite spiritele, mai ales în perioadele electorale, conform media de peste Prut. 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Biden reduce din avantajul lui Trump în statele oscilante (sondaj Bloomberg)

Biden reduce din avantajul lui Trump în statele oscilante (sondaj Bloomberg) În ciuda prestaţiei sale slabe la dezbaterea electorală cu oponentul său republican Donald...

La ce îi folosește lui Putin o misterioasă stație radio care emite pe unde scurte?

La ce îi folosește lui Putin o misterioasă stație radio care emite pe unde scurte? Vladimir Putin ar putea folosi un post de radio misterios...

Rusia susține că a distrus două sisteme Patriot în Ucraina, după un atac cu rachete balistice

Rusia susține că a distrus două sisteme Patriot în Ucraina, după un atac cu rachete balistice Rachete balistice ruseşti Iskander au distrus două lansatoare pentru...

Paradisul din Italia care și-a închis porțile pentru turiști din cauza secetei

Paradisul din Italia care și-a închis porțile pentru turiști din cauza secetei Agrigento este un paradis turisc cunoscut în întreaga lume, însă seceta a dus...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.