Un celebru jurnalist disident, arestat din nou în Iran

Publicat:

Jurnalistul disident iranian Keyvan Samimi, eliberat în ianuarie după ce a fost încarcerat peste doi ani, a fost din nou arestat, a anunţat marţi familia sa pentru AFP, potrivit agerpres.

În vârstă de 74 de ani, Samimi a fost eliberat la 26 ianuarie din penitenciar, unde era închis din decembrie 2020 pentru “complot împotriva securităţii naţionale”.


Citeşte şi: Volodimir Zelenski, de la actor la lider tenace al rezistenței ucrainene împotriva ocupației ruse – Black News

“Samimi a fost arestat joi şi nu avem încă alte informaţii despre serviciul care s-a ocupat de reţinerea sa şi nici despre locul în care el se află”, a precizat familia.

După eliberare, jurnalistul s-a întâlnit cu numeroşi militanţi şi personalităţi politice, în special fostul preşedinte reformator Mohammad Khatami (1997-2005).

Familia sa a indicat în ianuarie că, într-un alt dosar judiciar, Samimi a fost acuzat de “asociere împotriva securităţii ţării”, fără alte precizări.

Jurnalistul a publicat luna trecută un mesaj din celula sa în semn de solidaritate cu mişcare de contestare declanşată de moartea, la 16 septembrie, a Mahsei Amini, o kurdă iraniană de 22 de ani, decedată după arestarea sa de către poliţia moravurilor pentru încălcarea codului vestimentar strict al Republicii Islamice.

Citeşte şi: De ce a șovăit Sunak în privința sorții unui aliat atât de apropiat

În februarie 2022, Samimi a primit permisiunea să iasă din închisoare şi să se întoarcă acasă din cauza unor probleme de sănătate. Însă, în mai, el a fost reîncarcerat după ce a fost suspectat că a desfăşurat activităţi împotriva securităţii naţionale în timpul eliberării sale provizorii.

Samimi, fost redactor-şef al revistei de idei Iran-e-Farda (‘Iranul de mâine’, în persană), în prezent interzisă, a fost închis de mai multe ori înainte şi după Revoluţia Islamică din 1979. 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

În urma dictatorului

În urma dictatorului Ce se petrece după prăbușirea inevitabilă a unui regim personal. Filmul „Moartea lui Stalin” (2017) începe cu dictatorul prăbușit în stare de inconștiență...

Din Rusia pentru Houthi, cu dragoste (editorial)

Din Rusia pentru Houthi, cu dragoste Sub veghea lui Biden, amenințarea la adresa transporturilor maritime globale a luat amploare. Președintele Biden și-a dedicat discursul de adio...

The New York Times: Cum s-a transformat mințitul în dezinformare

Cum s-a transformat mințitul în dezinformare După momentul în care Donald Trump a contestat validitatea certificatului de naștere al lui Barack Obama, Trump a continuat...

Cum s-a degradat libertatea sub veghea lui Biden (editorial)

Cum s-a degradat libertatea sub veghea lui Biden Succesorul lui va moșteni o lume incomparabil mai primejdioasă Președintele Biden a luat ieri cuvântul la ONU, fiind...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.