Un consilier al președintelui ales al Braziliei încearcă să amâne alegerea liderului băncii interamericane

Publicat:

Un consilier al președintelui ales al Braziliei, Luiz Inacio Lula da Silva, vrea să amâne alegerile din 20 noiembrie pentru conducerea Băncii Interamericane de Dezvoltare (BID) până anul viitor și caută sprijinul SUA pentru această acțiune, au declarat două surse pentru Reuters , informează mediafax.

Dorind să înlocuiască candidatul desemnat de președintele Jair Bolsonaro cu un nou candidat, fostul ministru de Finanțe Guido Mantega, care face parte din echipa de tranziție a lui Lula, a trimis o scrisoare la Washington, au precizat sursele.


Citește și : Cel puţin 330 de persoane au fost ucise în protestele din Iran din ultimele peste două luni

Aceasta caută acordul pentru amânare din partea Departamentului Trezoreriei SUA, care controlează participația americană la bancă.

Potrivit uneia dintre surse, care a vorbit sub protecția anonimatului, Columbia și Chile au primit, de asemenea, scrisori, în timp ce și alte țări au fost contactate.

Bolsonaro îl nominalizase pe fostul șef al băncii centrale Ilan Goldfajn pentru a candida la conducerea BID. Însă aliații lui Lula au pus la îndoială legitimitatea candidaturii sale, susținând că alegerile pentru BID ar trebui amânate până anul viitor, astfel încât nominalizarea Braziliei să reflecte voința guvernului nou ales.

Trezoreria americană și Mantega nu au răspuns solicitării de comentarii.

Miercuri, Mantega a declarat pentru Reuters că discută cu „mai mulți guvernatori” de la BID pentru a încerca să amâne alegerile până după ce Lula își va prelua mandatul, la 1 ianuarie.

Potrivit regulamentelor BID, cvorumul pentru orice reuniune trebuie să fie constituit din majoritatea absolută a guvernatorilor, inclusiv majoritatea membrilor regionali, „reprezentând nu mai puțin de două treimi din puterea totală de vot a țărilor membre”.

Trezoreria SUA, care a declarat că nu va nominaliza niciun candidat, deține 30% din puterea de vot în cadrul băncii, urmată de Brazilia (11%) și Argentina (11%). Columbia și Chile dețin fiecare câte 3% din acțiuni.

Citește și : Rusia interzice intrarea pe teritoriul său a celor doi fraţi şi surorii lui Biden ca reacţie la sancţiuni

O a doua sursă, care lucrează la BID, a declarat că șansele unei amânări sunt considerate puțin probabile, în condițiile în care mai multe alte națiuni din regiune speră ca ai lor candidați să îl înlocuiască pe Mauricio Claver-Carone, fostul șef al BID, care a fost înlăturat în urma unui scandal de etică.

Argentina a anunțat vineri că o va desemna drept candidat pe secretarul pentru relații economice internaționale, Cecilia Todesca Bocco. În competiție pentru acest post se mai află viceguvernatorul băncii centrale din Mexic, Gerardo Esquivel, și fostul ministru chilian de finanțe Nicolas Eyzaguirre.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Sky News a renunţat la interviul cu Boris Johnson din cauza interdicţiei de înregistrare

Sky News a renunţat la interviul cu Boris Johnson din cauza interdicţiei de înregistrare Sky News a renunţat la un interviu cu Boris Johnson, după...

Care sunt cele mai frumoase și alese flori de toamnă

Care sunt cele mai frumoase și alese flori de toamnă Nu doar primăvara este un anotimp al florilor, și toamna are propriul farmec și există...

Sute de morţi în câteva ore în Burkina Faso: Al-Qaida a comis unul dintre cele mai grave masacre din ultimele decenii

Sute de morţi în câteva ore în Burkina Faso: Al-Qaida a comis unul dintre cele mai grave masacre din ultimele decenii Până la 600 de...

O cetățeană a Ecuadorului a primit refuz la intrarea în Republica Moldova

  O cetățeană a Ecuadorului a primit refuz la intrarea în Republica Moldova O cetățeană a Republicii Ecuador a primit refuz de intrare în Republica Moldova...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.