Un consultant în tehnologie suedez, SPION al Rusiei la Stockholm

Publicat:

Un consultant în tehnologie suedez a fost condamnat miercuri la trei ani de închisoare de către un tribunal din Göteborg (vest) pentru că a vândut Rusiei informaţii sensibile privitoare la fabricantul de camioane grele Scania, în primul proces de spionaj în această ţară nordică din ultimii 18 ani, potrivit televiziunii publice SVT, citată de AFP, transmite şi agerpres.

Bărbatul, în vârstă de 47 de ani, al cărui nume nu a fost făcut public, fusese reţinut în februarie 2019, în timp ce lua masa într-un restaurant din centrul capitalei Stockholm cu un diplomat rus.


Citeşte şi: Tot mai mulţi canadieni votează anticipat – Black News

Rusul, suspectat că ar fi agent de informaţii care se ocupa de sursa respectivă de mai mulţi ani, a fost şi el arestat pentru scurt timp, dar apoi eliberat în virtutea imunităţii sale diplomatice.

În momentul arestării, consultantul tocmai primise 27.800 de coroane (2.700 de euro) pentru că livrase Moscovei informaţii confidenţiale, precizase procurorul Mats Ljungqvist în februarie.

Potrivit tribunalului, inculpatul copiase ‘informaţii secrete’ provenind de la Scania, pe care apoi le transferase pe stick-uri USB pentru a le transmite angajatului ambasadei ruse.

El era ‘pe deplin conştient că informaţiile pe care le livra vor aduce avantaje Rusiei’, a concluzionat Curtea.

Bărbatul, care a negat faptele de-a lungul întregului proces, a fost acuzat de asemenea şi pentru livrarea de informaţii provenind de la constructorul de automobile Volvo Cars, suspiciuni pentru care a fost achitat.

Citeşte şi: Prelaţii din Georgia, SPIONAŢI de serviciile de informaţii ale acestei ţări – Black News

Conform instanţei, informaţiile livrate unei mari puteri străine pot ‘dăuna securităţii Suediei’, un argument reţinut în cazul Scania, dar nu şi în cel legat de Volvo Cars.

În ultimul său raport anual publicat în 2020, agenţia suedeză de informaţii aprecia că Rusia, alături de China, reprezintă cea mai mare ameninţare în materie de spionaj pentru regatul scandinav.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Explozie puternică într-un club din Paris, provocată de o trotinetă electrică; Trei persoane au fost rănite

Explozie puternică într-un club din Paris, provocată de o trotinetă electrică; Trei persoane au fost rănite Trei persoane au fost rănite la Paris după ce...

O faimoasă stațiune din Italia este nevoită să refuze turiști din cauză că nu mai are suficientă apă

O faimoasă stațiune din Italia este nevoită să refuze turiști din cauză că nu mai are suficientă apă Așezat în vârful unui deal de pe...

Care sunt țările din Europa unde poți fi plătit pentru a fi bunic

Care sunt țările din Europa unde poți fi plătit pentru a fi bunic În unele țări europene, a fi bunic a devenit o ocupație plătită....

Tot mai multe sate din Republica Moldova aleg să se înfrățească cu localități din România. Care ar fi scopul

Tot mai multe sate din Republica Moldova aleg să se înfrățească cu localități din România. Care ar fi scopul Tot mai multe sate din Republica...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.