Un convoi al GOTR din Transnistria a plecat de la Tiraspol spre localitatea Cobasna, fără acordul Chişinăului

Publicat:

Un convoi de patru vehicule ale Grupului operativ de trupe ruse din Transnistria (GOTR) a plecat joi de la Tiraspol spre localitatea Cobasna, din stânga Nistrului, unde se află cel mai mare depozit de muniţii din Europa, fără să se ştie clar în ce scop se face această deplasare, informează presa de la Chişinău, scrie agerpres.

Deplasarea convoiului militar rusesc nu a avut aprobarea reprezentantului Chişinăului din cadrul Comisiei Unificate de Control (CUC) – structură trilaterală de menţinere a păcii, cu o componentă de comandament militar comună formată din trimişi ai Republicii Moldova, Transnistriei şi Rusiei – ceea ce înseamnă că autorităţile moldovene nu şi-au dat acordul.


Citește și : Egalitatea de gen mai are mult de aşteptat în Europa

Comandamentul militar moldovean primise o notificare în 28 octombrie prin care i se aducea la cunoştinţă că “o coloană de şapte vehicule a GOTR urma să se deplaseze pe itinerarul Tiraspol-Cobasna-Tiraspol în perioada 29-30 octombrie”, informează un comunicat al Biroului de reintegrare de pe lângă guvernul moldovean, citat de Radio Chişinău şi Deshide.md.

Misiunea OSCE a fost informată şi ea în acest sens, însă autorităţile moldovene “nu au acceptat”, conform aceluiaşi comunicat.

Problema convoiului GOTR care a plecat fără “autorizaţie” din partea Chişinăului la Cobasna a făcut obiectul unei discuţii în cadrul reuniunii de joi a Comisiei Unificate de Control, alături de răpirile de persoane de către miliţiile separatiste transnistrene.

Vicepremierul moldovean Cristina Lesnic a ţinut să discute cele două teme cu şeful Misiunii OSCE la Chişinău, Claus Neukirch, care a participat la reuniune.

În localitatea Cobasna din stânga Nistrului, aflată sub controlul Tiraspolului, se află cel mai mare depozit de muniţii din Europa de Est, unde sunt depozitate muniţiile fostei Armate a 14-a sovietice, dar şi o parte din armamentul evacuat în anii ’90 de armata sovietică din fosta RDG şi Cehoslovacia, potrivit Chişinăului.

Citește și : Au început JIHADUL? Atac cu cuţitul la Consulatu Franţei din Jeddah; Un bărbat înarmat a fost împuşcat la Avignon!

Moscova declară că la Cobasna s-ar afla 20.000 de tone de muniţii cu termenul de exploatare şi păstrare expirat, dar Chişinăul nu cunoaşte cantitatea exactă, tipul şi starea muniţiilor din Cobasna, având în vedere că în ultimele decenii partea rusă nu a permis accesul niciunui observator internaţional.

“Ce (sau pe cine) vor să aducă de la Cobasna aceşti militari în ajunul alegerilor? Ce vor să verifice acolo?’, s-a întrebat retoric deputatul Platformei Demnitate şi Adevăr (PAS), Chiril Moţpan, citat de Jurnal. md, sugerând posibilitatea unor diversiuni dinspre Transnistria în contextul alegerilor prezidenţiale de la 1 noiembrie în Republica Moldova.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Mai mult de jumătate dintre statele UE cer un nou sistem care să faciliteze returnarea migranţilor

Mai mult de jumătate dintre statele UE cer un nou sistem care să faciliteze returnarea migranţilor Un număr de 17 state europene au cerut Comisiei...

O moldoveancă de 18 ani, ucisă cu bestialitate de un vecin, la Băcău: Crima a avut loc sub ochii fraților mai mici

O moldoveancă de 18 ani, ucisă cu bestialitate de un vecin, la Băcău: Crima a avut loc sub ochii fraților mai mici O moldoveancă de...

/FOTO/ Un nou record mondial! Cât cântărește cel mai mare pepene verde, cultivat vreodată de un bărbat din SUA

/FOTO/ Un nou record mondial! Cât cântărește cel mai mare pepene verde, cultivat vreodată de un bărbat din SUA A fost înregistrat un nou record...

Mai mulți fani ai lui Ajax, arestați în timpul meciului cu Slavia Praga; Motivul pentru care au fost reținuți

Mai mulți fani ai lui Ajax, arestați în timpul meciului cu Slavia Praga; Motivul pentru care au fost reținuți Ajax Amstedam a remizat în deplasare...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.