Un cunoscut satirist politic şi critic al Kremlinului A FUGIT din Rusia

Publicat:

Un cunoscut satirist politic rus şi critic al Kremlinului, Viktor Şenderovici, a anunţat marţi că a părăsit Rusia de teamă că i se va deschide un proces penal pentru defăimare după ce autorităţile l-au desemnat “agent străin”, relatează Reuters, potrivit agerpres.

În vârstă de 63 de ani, Şenderovici nu a spus unde a plecat şi nu a putut fi contactat deocamdată, a precizat agenţia de presă citată.


Citeşte şi: David Sassoli, preşedintele Parlamentului European, a încetat din viaţă – Black News

Mai mulţi ruşi şi-au părăsit ţara în ultimul an, inclusiv susţinători ai politicianului de opoziţie închis Alexei Navalnîi şi câţiva jurnalişti.

“Plecarea mea este exact ceea ce Kremlinul a insinuat că voi face în ultimii 20 de ani de agresiuni nesfârşite şi demonstrative împotriva mea”, a scris Şenderovici pe Facebook.

De partea cealaltă, Kremlinul a transmis că Şenderovici ar încerca să se ascundă de oponenţii săi după ce a făcut afirmaţii atacate în justiţie şi că plecarea sa nu are nimic de-a face cu faptul că a fost etichetat drept “agent străin”.

Ministerul de Justiţie a dispus luna trecută că satiristul politic trebuie să folosească eticheta de “agent străin”, o decizie în cadrul reprimării tot mai puternice a figurilor de opoziţie de către autorităţi.

Eticheta, care aminteşte de epoca sovietică, trebuie afişată pe toate materialele pe care le publică cei desemnaţi astfel. Ei riscă de asemenea să fie supuşi unor cerinţe financiare şi birocratice dure.

Autorităţile susţin că această etichetă şi cea privind “organizaţiile indezirabile” sunt necesare pentru a apăra ţara de influenţa externă nefastă.

Şenderovici, cunoscut şi ca jurnalist, este de mulţi ani în conflict cu autorităţile.

Vechea sa emisiune TV de pamflet ‘Marionetele’, difuzată la televiziunea naţională, satiriza politicieni, inclusiv pe preşedintele Vladimir Putin, care tocmai ajunsese la putere la intrarea în noul secol. Emisiunea a fost scoasă de pe post în 2002.

Criticile dure ale lui Şenderovici la adresa politicii din Rusia nu au mai putut fi auzite decât la câteva media, precum postul de radio liberal Eho Moscvî sau canalul de ştiri online TV Rain.

Citeşte şi: Ce a făcut creierului tău folosirea unui iPhone timp de 15 ani – Black News

În anunţul cu plecarea, el a precizat că de-a lungul anilor a fost supravegheat, calomniat, i s-a încălcat intimitatea şi a primit chiar ameninţări cu moartea.

Anul trecut, a fost dat în judecată de Evgheni Prigojin, un om de afaceri acuzat de SUA de amestec în alegeri şi de răspândirea unei influenţe dăunătoare în lume, lucruri pe care acesta le neagă. Şenderovici a fost obligat să plătească o amendă de 1.330 de dolari pentru unele comentarii făcute la Eho Moscvî.

La 30 decembrie, compania lui Prigojin, Konkord, a anunţat că deschide un proces penal şi că Şenderovici riscă până la cinci ani de închisoare.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

IGSU continuă desfășurarea activităților de prevenire a înecurilor în perioada estivală

IGSU continuă desfășurarea activităților de prevenire a înecurilor în perioada estivală Un bărbat și-a pierdut viața în timp ce se afla la scăldat. Cazul a...

În primele două zile de la admitere, peste 2 700 cereri au fost depuse în liceele din Capitală

În primele două zile de la admitere, peste 2 700 cereri au fost depuse în liceele din Capitală Peste 2.700 de cereri au fost depuse...

România a început să exporte gaze naturale în Ucraina de la 1 iulie

România a început să exporte gaze naturale în Ucraina de la 1 iulie România a început să exporte gaze naturale în Ucraina de la 1...

Pompierii avertizează populația despre riscul izbucnirii incendiilor de vegetație

Pompierii avertizează populația despre riscul izbucnirii incendiilor de vegetație Inspectoratul General pentru Situații de Urgență /IGSU/ avertizează populația despre riscul izbucnirii focarelor de ardere a vegetației...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.