Un echipaj a plecat de pe Staţia Spaţială Internaţională şi urmează să revină pe Terra

Publicat:

Un echipaj a plecat de pe Staţia Spaţială Internaţională şi urmează să revină pe Terra

Un echipaj format din patru astronauţi, printre care un rus, a părăsit luni Staţia Spaţială Internaţională (ISS) pentru a reveni în Statele Unite la finalul unei misiuni de circa şase luni pe avanpostul orbital, informează AFP.

Echipajul a ajuns pe ISS la finalul lui august la bordul unei capsule Dragon a SpaceX pentru a participa la o misiune de rutină a NASA denumită ”Crew-7”, potrivit stiripesurse.ro.


Citește și: Noua bombă teleghidată a Rusiei provoacă distrugeri şi victime grele pe frontul ucrainean (CNN)

Misiunea, condusă de astronauta americană Jasmin Moghbeli, îi include pe danezul Andreas Mogensen, japonezul Satoshi Furukawa şi pe cosmonautul rus Konstantin Borissov.

Jasmin Moghbeli, care s-a aflat la prima sa misiune în spaţiu, a salutat duminică, în discursul prilejuit de plecare, cooperarea internaţională care a permis, după încheierea Războiului Rece în anii 1990, instalarea ISS. ”Este dovada a ceea ce putem realiza când lucrăm împreună”, a spus ea.

În ciuda tensiunilor diplomatice dintre Washington şi Moscova de la începerea războiului în Ucraina, colaborarea între agenţiile spaţiale americană şi rusă continuă pe ISS – unul din puţinele domenii de cooperare care s-a menţinut între cele două state.

Cei patru astronauţi sunt aşteptaţi să amerizeze în apropiere de coastele Floridei marţi dimineaţă, începând cu ora 09:35 GMT. Pe parcursul celor şase luni petrecute în spaţiu, echipajul a desfăşurat experimente ştiinţifice, studiind spre exemplu modul în care microgravitaţia, care accelerează procesul de îmbătrânire, afectează regenerarea ficatului.

”Crew-7” a fost cea de-a şaptea misiune de rotaţie a echipajului ISS desfăşurată de SpaceX, compania deţinută de miliardarul Elon Musk, pentru NASA. ”Crew-8”, care a preluat ştafeta, a sosit pe 5 martie pe ISS.

Citește și: Viktor Orban: Numele păcii este Donald Trump

NASA plăteşte SpaceX pentru acest serviciu, care i-a permis să-şi reducă dependenţa faţă de Rusia şi să trimită echipaje către Staţia Spaţială Internaţională după sistarea programului navetei americane spaţiale în 2011.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Zeci de incidente la alegerile locale noi și parțiale în nouă localități

Zeci de incidente la alegerile locale noi și parțiale în nouă localități În urma alegerilor locale noi și parțiale în cele nouă localități din Republica...

Un chiriaș a ucis gazdele – mama și fiul – cu toporul

Un chiriaș a ucis gazdele - mama și fiul -  cu toporul O crimă săvârșită cu deosebită cruzime a bulversat raionul Drochia la sfârșitul anului...

Picioarele umflate? Cinci alimente și băuturi care ar putea cauza astfel de probleme

Picioarele umflate? Cinci alimente și băuturi care ar putea cauza astfel de probleme Deși cauzele umflării picioarelor și gleznelor sunt diverse, există cu siguranță și...

Reforma justiției și combaterea corupției sunt cele mai importante angajamente pe care R. Moldova și le-a asumat față de cetățeni. Urmează să avem condamnări...

Reforma justiției și combaterea corupției sunt cele mai importante angajamente pe care R. Moldova și le-a asumat față de cetățeni. Urmează să avem condamnări...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.