Un expert Interpol, misiune de lucru în R.Moldova pentru a evalua activitatea biroului său din Chișinău

Publicat:

Un expert Interpol, misiune de lucru în R.Moldova pentru a evalua activitatea biroului său din Chișinău

Un expert din cadrul Organizației Internaționale a Poliției Criminale (Interpol) urmează să vină într-o misiune de lucru în Republica Moldova pentru a evalua activitatea biroului său din Chișinău, în contextul schemei de corupție privind Notificările Roșii Interpol, care se află în curs de investigare. Se întâmplă după ce o solicitare în acest sens a fost făcută șeful Inspectoratului General al Poliției (IGP), Viorel Cernăuțeanu, către secretarul general al Interpol, Jurgen Stock, în timpul unei videoconferințe din 7 iunie. Totodată, IGP a inițiat o anchetă de serviciu pe caz, iar angajații poliției vizați de urmărirea penală au fost suspendați din funcții. 

Potrivit unui comunicat publicat de IGP, Viorel Cernăuțeanu și Jurgen Stock au avut o ședință bilaterală în regim de videoconferință, în contextul schemei de corupție privind Notițele Roșii Interpol, potrivit newsmaker.md.


Citește și : CA obține câștig de cauză față de Cinema 1 privind insuficiența de programe locale

Oficialii au abordat circumstanțele relevate pe caz care vizează direct specificul activității atât a Inspectoratului General al Poliției, cât și Secretariatului General al Interpol, în ceea ce privește activitatea Biroului Național Central (BNC) Interpol Chișinău.

Ambii conducători și-au exprimat angajamentul de cooperare reciprocă și deschidere deplină în abordarea și monitorizarea activității BNC Interpol Chișinău, pentru neadmiterea potențialelor utilizări necorespunzătoare a sistemelor Interpol. Prin urmare, conștientizând necesitatea întreprinderii măsurilor de rigoare imediate, șeful IGP a solicitat Jürgen Stock detașarea unui expert în Moldova, pentru evaluarea activității BNC Interpol Chișinău care este responsabil de utilizarea bazelor de date și instrumentelor Interpol la nivel național. Inițiativa a fost salutată de către secretarul general, fiind demarate aranjamentele necesare pentru detașarea unui expert al Organizației în misiune de lucru în Moldova”, se arată în comunicat.

De asemenea, a fost inițiată și o anchetă de serviciu în vederea elucidării oricăror acțiuni ilegale admise de către angajații poliției din cadrul  BNC Interpol Chișinău, manifestate prin presupusa implicare în scheme de corupție. „Prin ordinul șefului IGP din 06.06.2024, toți angajații care erau vizați în procesul de urmărire penală au fost suspendați din funcție”, au comunicat reprezentanții IGP.

În pofida provocărilor survenite, Viorel Cernăuțeanu a asigurat că BNC Interpol Chișinău își continuă activitatea în regim obișnuit, asigurând schimbul de informații cu omologii din cele 196 țări membre ale Interpol, conform competenței funcționale. Secretariatul General al Interpol și Inspectoratul General al Poliției din Moldova vor continua să-și intensifice eforturile pentru a sprijini deplin investigațiile în curs și pentru a identifica soluții eficiente de îmbunătățire a cooperării autorităților de aplicare a legii din Moldova cu Interpol”, se mai arată în comunicat.

Precizăm că Procuratura Anticorupție și Parchetul Național Financiar (PNF) din Franța investighează o schemă de corupție prin care funcționari publici din Moldova și alte țări ar fi primit mită pentru a împiedica publicarea de către Interpol a așa-numitelor Notificări Roșii, care se referă la infractorii dați în căutare internațională. Sumele s-ar ridica la câteva milioane de dolari. Dosarul penal inițiat pe caz este denumit generic „Interpol”. Pe 4 iunie, procurori și ofițeri din cadrul Procuraturii Anticorupție și colegii lor din PNF, asistați de Biroul Federal de Investigații al SUA, au efectuat percheziții la doisprezece persoane, pe marginea cazului. Cinci persoane au fost reținute, însă ulterior patru au fost eliberate după ce s-a constat că nu ar exista temei pentru aplicarea măsurii preventive.

Citește și : Reţeaua de socializare X autorizează de acum în mod oficial conţinuturile pornografice

Șeful Biroului Interpol Moldova, Viorel Țentiu, este inculpat în dosarul penal respectiv, fiind acuzat de corupere pasivă. Pe 6 iunie, Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana a dispus plasarea acestuia în arest preventiv pentru 30 de zile.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Microplasticele afectează fertilitatea bărbaților. Care sunt sursele prin care ajung în organism (studiu)

Microplasticele afectează fertilitatea bărbaților. Care sunt sursele prin care ajung în organism (studiu) Infertilitatea, adică imposibilitatea de a obține o sarcină după un an de...

Forțele rusești atacă brutal în Ucraina: noua tactică îi înspăimântă inclusiv pe ucraineni (BBC)

Forțele rusești atacă brutal în Ucraina: noua tactică îi înspăimântă inclusiv pe ucraineni (BBC) Pe linia frontului, soldații ucraineni folosesc un termen dur pentru a...

Radu Marian sare în apărarea lui Nantoi: ‘Vă rog să nu mai denaturați atâta adevărul și vorbele colegilor’

Radu Marian sare în apărarea lui Nantoi: 'Vă rog să nu mai denaturați atâta adevărul și vorbele colegilor' Discuții pe tonuri înalte în ședința de...

Ministrul Alaiba, în discuție cu omologul său polonez

Ministrul Alaiba, în discuție cu omologul său polonez Polonia se află pe locul șapte printre partenerii comerciali ai Republicii Moldova, iar valoarea comerțul exterior în...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.