Un fizician rus implicat într-un proiect de avion hipersonic, condamnat la 12 ani de închisoare pentru ‘trădare’

Publicat:

Un fizician rus, implicat într-un proiect de avion hipersonic, a fost condamnat vineri la 12 ani de închisoare pentru “trădare” într-un dosar care a suscitat controverse în mediul de cercetare, din ce în ce mai vizat de autorităţi în ultimii ani, relatează AFP.

Anatoli Gubanov – cu peste 100 de lucrări ştiinţifice publicate în ţară şi străinătate (conform media ruse) – fusese arestat în 2020 în timp ce conducea un departament de cercetare la cunoscutul Institut ŢAGHI din Moscova, specializat în tehnologii de aviaţie.


Citește și : Șeful Procuraturii Ungheni, implicat într-un accident grav soldat cu patru morți

Dosarul său este legat de cel al unui alt om de ştiinţă rus, Valeri Golubkin, condamnat la 12 ani de închisoare pentru “trădare” în iunie.

Potrivit agenţiei de presă ruse Interfax, condamnarea lor este legată de un proiect internaţional numit Hexafly-Int, destinat să creeze un avion de pasageri de mare viteză, la care ei participau în cadrul ŢAGHI.

Golubkin ar fi transmis în 2018, la instrucţiunile lui Gubanov, rapoarte despre activitatea sa unui coleg care lucra pentru Agenţia Spaţială Europeană (ESA), care coordonează proiectul, potrivit aceleiaşi surse.

Apărarea lui Golubkin, după arestarea sa în 2021, afirmase că omul de ştiinţă nu a participat decât la proiecte de “cooperare internaţională clasică” şi nu a comis nicio trădare.

Procesele pentru “spionaj” şi “înaltă trădare”, desfăşurate în continuare cu uşile închise şi ale căror detalii sunt secrete, s-au înmulţit în ultimii ani în Rusia, autorităţile afirmând cu regularitate că dejoacă comploturi şi operaţiuni desfăşurate de ţările occidentale.

Mai mulţi cercetători au fost condamnaţi în dosare adeseori controversate.

Citește și : Portret de primar – Cine e Ion Ceban, candidatul MAN la șefia Capitalei

Din 2019, oamenii de ştiinţă ruşi s-au alarmat din cauza restricţiilor impuse de autorităţi faţă de contactele pe care le aveau cu colegii lor din străinătate, denunţând o revenire la situaţia din epoca sovietică.

Kremlinul a respins criticile, asigurând că oamenii de ştiinţă ruşi sunt supravegheaţi “24 ore din 24” de spioni străini.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Rechinii mari care se vânează între ei ‘ar putea fi mai numeroşi decât se credea’

Rechinii mari care se vânează între ei 'ar putea fi mai numeroşi decât se credea' Rechinii de mari dimensiuni care se vânează între ei ar...

Monede romane din argint, descoperite pe o insulă izolată din sudul Italiei

Monede romane din argint, descoperite pe o insulă izolată din sudul Italiei Arheologii au descoperit 27 de monede romane din argint pe o insulă izolată...

O pisică siberiană se va alătura familiei prim-ministrului britanic la Downing Street Nr. 10

O pisică siberiană se va alătura familiei prim-ministrului britanic la Downing Street Nr. 10 Keir Starmer le-a permis copiilor lui să adopte o nouă pisică...

TikTok ‘a contribuit foarte probabil’ la victoria extremei drepte germane la alegerile regionale

TikTok 'a contribuit foarte probabil' la victoria extremei drepte germane la alegerile regionale Partidul de extremă dreapta din Germania, Alternativa pentru Germania (AfD), a fost...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.