Un fost ambasador american, “cârtiţa” Cubei timp de 40 de ani

Publicat:

Un fost ambasador american, “cârtiţa” Cubei timp de 40 de ani

Un fost ambasador american, inculpat în decembrie pentru spionaj în favoarea Cubei timp de peste 40 de ani, şi-a anunţat joi intenţia de a pleda vinovat, la două săptămâni după ce informase tribunalul de contrariu, informează vineri AFP, potrivit stiripesurse.ro.

Victor Manuel Rocha, 73 de ani, este acuzat că a fost o “cârtiţă” (agent infiltrat) a guvernului comunist de la Havana, în timp ce el avansa în ierarhia diplomaţiei americane, având acces la documente confidenţiale şi dispunând de influenţă asupra politicii externe a SUA.


Citeşte şi: Berlinul avertizează Chişinăul: Evoluţiile recente sunt similare cu cele de la începutul conflictului dintre Ucraina şi Rusia – Stiripesurse.md

El a făcut cunoscut joi audienţei de la un tribunal federal din Miami (sud-est) că va pleda de acum vinovat, o schimbare de linie a apărării sale, ce va fi oficializată într-o nouă audiere pe 21 aprilie, în timpul căreia va fi pronunţată sentinţa, potrivit unor documente judiciare.

Un fost ambasador american, “cârtiţa” Cubei timp de 40 de ani

Victor Manuel Rocha a ocupat posturi importante în cadrul diplomaţiei americane: înainte de a-şi încheia cariera în Departamentul de Stat ca ambasador în Bolivia din 2000 până în 2002, el a fost membru al Consiliului Naţional de Securitate, organism al Casei Albe, din 1994 până în 1995, în timpul preşedinţiei lui Bill Clinton.

Acest dosar este unul asupra “uneia dintre infiltrările cele mai lungi, care a vizat cele mai importante niveluri, a unui agent străin în cadrul statului american”, a subliniat în decembrie ministrul american al justiţiei Merrick Garland.

Un fost ambasador american, “cârtiţa” Cubei timp de 40 de ani

Victor Manuel Rocha a fost de asemenea la post în numeroase ambasade americane în America Latină, printre care cea de la Havana.

Născut în Columbia şi naturalizat american, el a început să lucreze pentru principala agenţie de informaţii a guvernului cubanez încă din 1981.

Chiar şi după ce a părăsit Departamentul de Stat în 2022, după 30 de ani de serviciu, el şi-a continuat activitatea de spionaj în folosul Cubei, de pe lângă Departamentul de Justiţie al SUA. 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Ziua Pământului 2024 – care este tema de anul acesta

Ziua Pământului 2024 – care este tema de anul acesta Astăzi, pe 22 aprilie, marcăm Ziua Pământului, o zi dedicată conștientizării și acțiunilor concrete în...

Iranul susţine că doctrina sa nucleară nu include armamentul atomic

Iranul susţine că doctrina sa nucleară nu include armamentul atomic Ministerul de Externe de la Teheran a susţinut luni, prin purtătorul de cuvânt Nasser Kanaani,...

13 gardieni de închisoare au fost arestaţi pentru agresarea unor minori

13 gardieni de închisoare au fost arestaţi pentru agresarea unor minori Treisprezece gardieni de închisoare au fost arestaţi luni în Italia pentru că au agresat...

Trei acte falsificare depistate la vama Sculeni

Trei acte falsificare depistate la vama Sculeni Politiștii de frontieră din cadrul Direcției regionale Vest documentează un cetățean al Ucrainei în legătură cu actele depistate...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.